„Sąskaitų sulaukę vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į nepriklausomam tiekėjui mokamą kainą už pačią elektrą ir valstybės reguliuojamą dalį. Kadangi nuo sausio 1 dienos didėjo valstybės reguliuojamos elektros kainos dedamosios, tai atsispindės ir bendroje mokėjimo sumoje“, – pranešime priminė M. Kavaliauskas.

Energetikos ekspertas priminė, kad gaunamose sąskaitose vartotojai gauna dviejų tipų informaciją. Pirmiausia, išskirta viena ar kelios eilutės už suvartotą elektros energijos kiekį. „Tai yra nepriklausomam tiekėjui mokama kaina. Atsižvelgiant į vartotojo pasirinktą planą, gali būti fiksuotas tarifas arba kisti priklausomai nuo kainos biržoje“, – sakė M. Kavaliauskas.

Antroji sąskaitos dalis, pasak „Elektrum Lietuva“ atstovo, yra valstybės reguliuojamos dedamosios. Didžiąją dalį šios kainos sudaro persiuntimo mokestis. Taip pat įtraukiamas skirstymo mokestis ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų dedamoji. Pastaroji yra susijusi su valstybės strategija energetikos srityje.

„Šie kainų dydžiai yra tvirtinami Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ir dabar sudaro apie 40 proc. bendros elektros sąskaitos. Šios dedamosios yra vienodos visiems vartotojams, neatsižvelgiant į tai, kokį nepriklausomą tiekėją pasirinko. Be to, yra perskaičiuojamos du kartus per metus“, – dėstė M. Kavaliauskas.

Jis taip pat pridėjo, kad sąskaitoje atskiromis eilutėmis yra įtraukiamos ir nuolaidos, jei tokios taikomos vartotojui, bei papildomai skaičiuojamas ir pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją