Trumpina darbo laiką

„Vichy“ vandens parko vadovas Marius Šiškauskas kasdien dėlioja išgyvenimo ir taupymo planus.

„Į išaugusias sąskaitas reaguojame sunkiai, kasdien galvojame, kaip su tuo iššūkiu tvarkytis. Užsidaryti nelabai galime, nes esame pardavę metinių abonementų. Turime dirbti, bet galvojame visokių kitokių energijos sąnaudų mažinimo priemonių. Taupysime kaip ir visi didieji verslai“, – per daug neišsiplėsdamas pasakoja vadovas.

„Kasdien stebime elektros kainų biržą. Užmiegame su tomis pačiomis mintimis, ką reikės daryti, ir pabundame. O dėl šildymo jau pernai verkėme“, – priduria jis.

„Vichy“ vandens parkas skelbė, kad nuo rudens keičiasi darbo laikas: nuo šiol darbo dienomis, išskyrus pirmadienį, lankytojai galės atvykti nuo 12 val. iki 21 val., o savaitgalį nuo 11 val. iki 21 val.

„Trumpiname darbo laiką, kai kuriuos įrenginius rotuojame. Dar bandome išgyventi. Buvome pakankamai suoptimizavę kaštus, bet jie vis tiek išaugo mažiausiai 4 kartus. Elektros tiekėjai siunčia mums pasirašyti sutartis nuo naujų metų, tai ten ir daugiau kartų išaugę. Jau nebeliko būdų, kaip dar sumažinti kaštus bent jau perpus“, – pažymi M. Šiškauskas.

Pašnekovo teigimu, vandens parkas negali siūlyti tik dalies paslaugų.

„Impulsas“ galėjo uždaryti tik baseinų zoną, o mes ir esam tik baseinai. Tai jei juos uždarytume, išvis turėtume nebedirbti. Tada 80 darbuotojų netektų darbo. Mes to labai nenorime.

Kai ateina žmonės, negali jiems pasiūlyti vieno veikiančio baseino ar vienos pirties. Mūsų tokia specifika: jeigu dirbti, turi dirbti. Negalime uždaryti nusileidimo kalnelių – jei ateina vaikai čiuožinėti, nesakysi jiems eiti į baseiną paplaukioti. Mūsų darbo specifika labai kompleksuota“, – pasakoja verslininkas.

Vichy vandens parkas

Peržiūri kainas

„Vichy“ vandens parko vadovas sako, kad tenka peržiūrėti paslaugų kainodarą, tačiau konkretūs sprendimai dar nepriimti.

„Peržiūrinėjame kainodarą, ką daryti kitais metais. Nesinori žmonių išgąsdinti, bet reikia balansuoti ant išgyvenimo ir kad žmonės eitų, nes negali iki begalybės kelti kainų. Negaliu pasakyti konkrečiai nuo kada ir kiek, bet kainų kėlimo neišvengsime“, – pažymi M. Šiškauskas.

Vis dėlto vasara pardavimų prasme vandens parkui buvo neprasta, tačiau visą uždarbį „suvalgė“ vieno mėnesio sąskaita už elektrą.

„Vasara buvo nebloga. Tačiau kai už liepą gauni 3-4 kartus išaugusią elektros sąskaitą, tai viską, ką uždirbai per tris mėnesius, „suvalgo“ vienas mėnuo, įvertinant, kad tos sąnaudos ir prieš vasarą didėjo. Nuo to padidėjimo dar kelis kartus padidėjo. Ir taip be galo“, – vardija jis.

Anot vadovo, atėjus rudeniui, lankytojų srautai drastiškai sumažėja.

„Rugsėjį iškart krenta žmonių srautas perpus, tai laba jaučiame. Nuo rugsėjo šąla orai, didėja sąskaitos, o žmonių kiekis mažėja. Toks dvigubas smūgis“, – atkreipia dėmesį M. Šiškauskas.

Laukia pagalbos priemonių

Verslininkas laukia pagalbos priemonių iš valstybės.

„Panašu, kad jų ir nesulauksime. Tikimės, kad kainų augimui bus uždėtos lubos, nuo kurių kompensuos dalį kaštų. Manau, tai būtų vienintelė išeitis. Mums šildymas ir elektra – didžiausios sąnaudos. Niekas neprašo apmokėti visų sąskaitų. Tikimės, kad iš Vyriausybės sulauksime bent jau kažkokių gairių“, – pabrėžia „Vichy“ parko vadovas.

Kyla ir jautrus 80 darbuotojų klausimas.

„Darbuotojai mums visada viena iš svarbiausių dedamųjų versle. Kiek įmanoma, bandome darbuotojų nepaliesti. Tačiau visos priemonės svarstomos, jei iš valstybės nebus kokios nors pagalbos“, – atkreipia dėmesį verslininkas.

Druskininkų vandens parkas dėl kainų ramus

Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centre „Aqua“ esantis vandens parkas kol kas neplanuoja užsidaryti. Kaip patikino centro marketingo ir pardavimų vadovė Jūratė Vaitkevičiūtė, situacija – stabili. Ji džiaugiasi ir dėl gerų vasaros rezultatų – liepą ir rugpjūtį sulaukta nemažai lankytojų.

„Neplanuojame nei užsidaryti, nei trumpinti darbo laiko. Dabar darbo dienomis grįžome į rudens sezoną, kai atsidarome vidurdienį ir dirbame iki vakaro.

Taupome visada ir niekada nebuvome išlaidūs. Trumpalaikių sprendimų irgi nesiimame. Ilgalaikėje perspektyvoje planuojame statyti saulės elektrinę iki 3 MWh“, – pasakoja ji.

Anot atstovės, šiuo metu vandens parkas gali būti ramus dėl elektros sąskaitų, o šildymo sezonas didelio nerimo esą neatneš.

„Šiuo metu iki kitų metų vasaros turime fiksuotą elektros kainą. Jei ji vienašališkai nebus pakeista, tai didelių iššūkių nekelia. Bet ateityje visko gali būti dėl ne nuo mūsų priklausančių priežasčių.

Daugiausia sunaudojame elektros: jos reikia pirtims, beveik visos kūrenamos elektra, nusileidimo kalneliams, tai didžiausia liūto dalis tenka elektros sąnaudoms“, – pažymi J. Vaitkevičiūtė.

Pašnekovė patikina, kad kainų kelti šiemet nesiruošiama. Anksčiau Delfi ji teigė, kad nuo sausio 1 d. kai kurių paslaugų kainos kilo 1-3 eurais.

„Iki vasario turime patvirtintas kainas ir kol kas planuojame su jomis likti“, – tikina Druskininkų vandens parko atstovė.

Klaipėdos baseino atstovai į Delfi užklausą neatsakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją