„Reikia pasakyti tiesiai - šį raundą pralaimėjome mes visi. Dalis mūsų iš nesupratimo ar tikėjimo, jog gina Lietuvos gamtą ir žmonių sveikatą, dalis iš godumo, tikėdamiesi, kad ims lyti pinigais. Gal būt dalis sugundyta ar pamaloninta jėgų, turinčių savus interesus bei planus, kurie tikrai neturi nieko bendro su Lietuvos gerove. 

Bet ar skalūninių dujų paieška bei „Chevron" istorija yra išskirtinis atvejis? Tikrai manau, kad ne. Ko tik mes nebandytume daryti - ar tai būtų atliekų deginimo, ar gyvulininkystės komplekso, ar gamybos įmonių steigimas, pirmiausia išgirstame pasipiktinusį atsaką: "NE!", - sako buvęs aplinkos ministras.

Pasak jo, užuot ieškoję būdų ir kelių, kaip plėtoti verslą saugiai ir išsaugant aplinką bei gamtą, yra ieškomi būdai, argumentai, kaip įrodyti, jog nieko daryti nevalia.

„Jeigu nervai neišlaikė tokiai rimtai ir galingai kompanijai kaip „Chevron", ką daryti smulkiems investuotojams, kai konkurentai sukelia bendruomenes, valstybines institucijas ar teisines struktūras prieš bet kokią iniciatyvą?" - retoriškai klausia V. Mazuronis.

Jis pabrėžia, kad esamą situaciją ir tendencijas privalu keisti. Neabejotinai tam reikalinga politinė valia ir pilietinė drąsa. Jeigu du ar trys autobusai piliečių su plakatais ir muzikos instrumentais priverčia šokti pagal jų dūdelę ne tik vietinius merus, bet ir Seimo bei Vyriausybės narius, tai nėra gerai.

„Jeigu priimant valstybinės reikšmės sprendimus vadovaujamasi tik gatvės politikų emocijomis ir argumentais, tai nėra gerai. Jeigu mes nesugebame pažiūrėti toliau ir giliau, suvokti bendrų vystymosi tendencijų, perspektyvų ir realių pavojų, tai nėra gerai. Nesugebėdami išlaikyti „Chevron" ar bet kurio kito rimto investuotojo, pralaimime mes visi. 

Bendrovės „Chevron" pasitraukimas nėra tragedija. Tai fragmentinis pralaimėjimas, suteikiantis mums visiems galimybę pagalvoti. Pagalvoti ir padaryti išvadas, tikintis, kad jos bus nukreiptos į ateitį bei neužmirštant, kad mes gyvename XXI amžiuje. Amžiuje, kai konkuruoti su kaimynais yra ypač sunku. Tik nugalėjus šioje konkurencinėje kovoje atsiranda šansas gyventi geriau mums visiems", - tikina V .Mazuronis.

A. Kubilius kaltina Vyriausybę

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius apgailestauja, kad neapsikentusi Vyriausybės neveiklumo apie galutinį pasitraukimą iš Lietuvos paskelbė amerikiečių bendrovė „Chevron".

Esą buvę partneriai Lietuvoje Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės veiksmus įvertino kaip „smūgį skuduru per veidą". Pasak jo, Vyriausybė pažadėjo skubiai sutvarkyti teisinę skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos bazę, tačiau per beveik metus taip nieko ir nebuvo padaryta.

Andrius Kubilius
Pasak A. Kubiliaus, ši Vyriausybės nesėkmė atspindi premjero asmeninį darbo stilių. „Susitikęs su „Chevron" atstovais pažada viską greit sutvarkyti, tačiau pajutęs interesų grupių ar politikų spaudimą atsitraukia ir viską palieka savieigai. Nėra politinės valios, ką nors išspręsti, yra tik kalbos, pažadai, atsakomybės vengimas ir bandymai dėl savo neveiklumo apkaltinti kitus", - sakė opozicijos lyderis.

A. Kubilius ypač susirūpinęs dėl to, kad šio energetikos giganto pasitraukimas gali padaryti neigiamos įtakos ir kitų potencialių investuotojų pasirinkimui.

„Praradome ne tik ketvirtį milijardo įplaukų į biudžetą ir galimybę pakelti mažiausias pensijas gaunantiems asmenims, bet sumažinome ir investuotojų susidomėjimą bei valstybės pajamas ateityje. Kas norės investuoti į šalį, kurios Vyriausybė nesilaiko duoto žodžio ir keičia sutartas sąlygas. Tokiais veiksmais sukurti neigiamą įvaizdį ir atbaidyti investuotojus labai lengva, bet kiek vėliau prireiks laiko ir kiek reikės įdėti nuoseklaus darbo, norint įtikinti investuotojus ir atkurti prarastą pasitikėjimą", - sakė A. Kubilius.

A. Sysas sveikina pasitraukimą

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas sveikina visišką JAV energetikos bendrovės „Chevron" pasitraukimą iš Lietuvos. Pasak politiko, tai skalūnų dujų gavybos priešininkų pergalė.

„Tai yra tam tikra pergalė žmonių, kurie pasisakė prieš tokį būdą skalūninių dujų gavimo. Tai akivaizdu, ir aš sveikinu tai. Aš lygiai taip pat galvojau, kad tokios technologijos mūsų tokioje mažoje Lietuvoje yra nepriimtinos, ir mes galime įvairiai žiūrėti į tai, kas vyksta kitose ES valstybėse, bet daug gręžia, chemijos suleidžia į giluminius sluoksnius. Kol kas vienoje Britanijoje yra surasti skalūninių dujų klodai, kitur jų nėra", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė parlamentaras. 

Gėlas vanduo yra gerokai brangesnis produktas jau šiandien pasaulyje, o su laiku jis bus dar brangesnis. Tai aš manau, kad čia mes išlošėme tuo, kad visgi nepradėjo Lietuvos žemelės gręžti ir chemijos varyti į jos gilumą", - teigė jis. 

Pasitraukimas Lietuvos planų nepakeis

Amerikiečių energetikos bendrovės „Chevron" pasitraukimas iš Lietuvos neturės įtakos šalies planams žvalgyti skalūnų dujas, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

„Jokios įtakos mūsų planams nebus. Aplinkos ministerija yra įpareigota jau rudenį paskelbti konkursą dėl žvalgybos darbų atlikimo, taip pat yra paruoštos įstatymų projektų pataisos, kurioms buvo pritarta Strateginio komiteto posėdyje. Tikimės, kad iki konkurso paskelbimo visi įstatymo projektai, susieti su žvalgyba ir vėlesne veikla, bus priimti Seime", - trečiadienį žiniasklaidai sakė A. Butkevičius.

„Nematau jokių problemų atskiroms kompanijoms dalyvauti konkurse", - pabrėžė premjeras.

ELTA jau rašė, kad JAV energetikos bendrovė „Chevron" pasitraukė iš Lietuvos, - bendrovė uždarė savo biurą Vilniuje.

„Chevron" savo interneto svetainėje taip pat informuoja pardavusi turėtas 50 proc. akcijų Lietuvos naftos bendrovėje „LL investicijos", kurias pirko 2013 m., sumokėjusi 57,885 mln. litų.

„Chevron" rudenį pasitraukus iš konkurso dėl skalūnų dujų išteklių naudojimo, bendrovei, situacijai nesikeičiant, neliko ką veikti Lietuvoje.

Spalį, „Chevron" pasitraukus iš konkurso, premjeras akcentavo, kad bendrovė nepalieka Lietuvos. Vyriausybės vadovas teigė buvęs informuotas, kad pasitraukimo priežastis buvo nebaigta formuoti įstatyminė bazė.