Ignalinos atominės derybininkai iš esmės jau susitarė su uždarymo projektus vykdančia Rusijos kapitalo įmone „Nukem Technologies“ dėl panaudoto branduolinio kuro saugyklos ir kuro saugojimo konteinerių, todėl atsiveria galimybė per keletą savaičių atnaujinti projekto statybos finansavimą.

Tai konstatavo savaitgalį Londone posėdžiavusi Ignalinos jėgainės uždarymo donorų asamblėja.

Tačiau Ignalinos atominėje milijardinės vertės projektus vykdantis „Nukem Technologies“ pateikė naują ultimatumą: jei per keturias savaites atominė nesumokės beveik 73 mln. eurų, bus reikalaujama stabdyti ir likusių trijų objektų – Kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekso finansavimą.

„Nukem Technologies“ teigia, kad dabartinė atominės vadovybė nepaiso pernai savo pirmtakės pasirašyto globalaus susitarimo, kuriuo Lietuvos pusė sutiko iš dalies padengti išlaidas, atsiradusias dėl nenumatytų papildomų darbų Kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekse.

Lietuvos derybininkai teigia, kad šis susitarimas įsigalios tik tuomet, kai bus pasirašytas sutarties priedas, kuriame „Nukem Technologies“ pagrįs reikalaujamų pinigų sumą, pateiks būsimų darbų grafiką.

„Kai tik šie visi dokumentai bus pateikti, tada bus pradėtas svarstyti sutarties priedo pasirašymas. Ir tai jokiu būdu nėra siejama su projekto finansavimo užšaldymu arba nefinansavimu, kadangi projekto finansavimas gali būti stabdomas tik tokiu atveju, jei yra ginčytinų techninių klausimų. Šiuo atveju tai yra komercinis ginčas tarp įmonės ir rangovo“, – komentavo Ignalinos atominės elektrinės valdybos pirmininkė Daiva Rimašauskaitė.

Maža to, Lietuvos derybininkai spaudžia „Nukem Technologies“ pateikti savo savininko „Atomstroyexport“ garantiją, kad darbai uždaromoje Ignalinos atominėje bus baigti laiku.

„Atomstroyexport“ yra Rusijos „Rostatom“ koncerno padalinys, kuris stato užsienyje rusiškus reaktorius ir Visagino atominės konkurentę – Baltijos atominę elektrinę Kaliningrado srityje.