„Esminis klausimas – energetinė nepriklausomybė. Tai neatsiejamas energetinio saugumo elementas. Todėl Ukrainos vieningos energijos sistemos integracija į Europos vieningą energijos sistemą yra labai svarbi Ukrainos ir viso Europos žemyno energetiniam saugumui. Ukrainos atskyrimas nuo Rusijos Federacijos energijos sistemos panaikins pastarosios strateginę įtaką elektros energijos sektoriui ne tik Ukrainoje, bet ir Europos šalyse“, – pirmadienį sakė D. Šmyhalis per forumą „Ukrainos integracija į ENTSO-E: per žingsnį nuo energetinės nepriklausomybės“.

D. Šmyhalis pabrėžė, kad Ukrainos integracija į Europos elektros perdavimo sistemos operatorių tinklą ENTSO-E turi reikšmingai padidinti jos atsparumą, bendrą technologinį eksploatacijos lygį ir elektros energijos tiekimo lygį.

„Visi žinome, kad Rusija naudojo, naudoja ir naudos energetinį šantažą įvairiais lygiais, ir dabar tai matome dujų šantažo lygiu dėl [dujotiekio] „Nord Stream 2“ eksploatavimo pradžios. Todėl pasiūlysime savo partneriams europiečiams pradėti aukšto lygio Ukrainos ir Europos Sąjungos strateginį dialogą, įtraukiant ES valstybes nares“, – sakė jis.

Anot D. Šmyhalio, būtina parengti bendrą Europos energetinio saugumo strateginę ilgalaikę viziją. Be to, jis mano, kad Ukrainos integracija į ENTSO-E padidins šalies patrauklumą investuotojų akyse.

„Pasaulio banko vertinimu, ukrainiečių energijos sistemos integracijos į ENTSO-E ekonominė nauda sudarys 1,5 mlrd. dolerių (1,3 mlrd. eurų) per metus“, – sakė D. Šmyhalis.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad integracijos procesas baigsis, kaip ir planuojama, 2023 metais ar net anksčiau.

Premjeras paminėjo penkis integracijos privalumus: energetinę nepriklausomybę, demonopolizaciją, taršos anglies dvideginiu sumažėjimą, padidėjusias eksporto galimybes, energetikos infrastruktūros atnaujinimą.

Anksčiau ENTSO-E vadovybė išreiškė paramą Ukrainos siekiui sinchronizuoti savo tinklus su Europos energetikos tinklais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)