Energetikos ministras Germanas Galuščenka per televiziją sakė, kad visi keturi nauji reaktoriai bus pastatyti vakarų Ukrainoje esančioje Chmelnyckio AE, kuri galiausiai taps didžiausia Europoje.

Šiuo metu didžiausią Europoje pietų Ukrainos Zaporižios AE nuo 2022 metų kovo mėnesio kontroliuoja Rusija, o visi šeši jos reaktoriai – sustabdyti. Įnirtingos kovos regione ir elektros energijos tiekimo pertrūkiai kelia susirūpinimą tarptautiniu mastu, nes elektrinei ir toliau reikalinga elektros energija bei vanduo jos sistemoms aušinti.

Chmelnyckio AE bus pastatyti du reaktoriai pagal JAV projektą, sakė ministras.

Devintajame dešimtmetyje pastatytoje AE šiuo metu yra du reaktoriai. Dar du seniai buvo planuojama statyti, bet jų statyba atidėta.

„Su šešių reaktorių galia Chmelnyckio AE bus didžiausia Europoje ir net galingesnė už Zaporižios AE“, – sakė G. Galuščenka.

Zaporižios AE

Jis teigė, kad statyba užtruks ne vienus metus, tačiau tikimasi, kad trečiasis reaktorius bus pastatytas maždaug po dvejų su puse metų, o vėliau bus pastatyti ir kiti.

Chmelnyckio AE buvo pradėta statyti 1981 metais, o pradėjo veikti praėjus metams po 1986-ųjų Černobylio katastrofos.

Iš pradžių čia planuota pastatyti keturis reaktorius, tačiau trečiojo ir ketvirtojo reaktorių statyba buvo sustabdyta dėl naujų branduolinių projektų moratoriumo.

Vėliau Ukraina sudarė susitarimą su Rusija dėl šių reaktorių statybos, bet 2015 metais jis buvo atšauktas.

Planuojama, kad AE bus įrengti du nauji AP1000 reaktoriai, kuriuos suprojektavo JAV bendrovė „Westinghouse“. Anksčiau planuoti trečiasis ir ketvirtasis reaktoriai bus sovietinės konstrukcijos VVER-1000.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) duomenimis, prasidėjus Rusijos invazijai Chmelnyckio AE patyrė elektros energijos tiekimo pertrūkių, o dėl netoliese įvykusių sprogimų buvo išbyrėję langai.

Šį mėnesį TATENA pranešė, kad Zaporižios AE yra apsupta sausumos minų ir taip pažeidžiami jos saugos standartai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją