"Jeigu mums partneriai Rusijoje pasiūlys pirkti dujų daugiau nei reikia mūsų ekonomikai, mes tiesiog pasiimsime jų dujas čia į šalį, o savo dujas perparduosime rinkoje", - sakė energetikos ir anglių pramonės ministras Jurijus Boika, pridurdamas, jog abejoja, kad "Gazprom" bus patenkintas varžovo atsiradimu Europos rinkoje.

Ukraina jau pusę metų nesėkmingai mėgina susitarti su Rusija pakeisti 2009 metų susitarimą dėl dujų, 2011 metais importuoja maždaug 40 mlrd. dujų iš Rusijos po maždaug 264 dolerių už 1 tūkst. kub. m kainą pirmajame ketvirtyje iki beveik 400 dolerių ketvirtajame.

Pasak J.Boika, Kijevas jau nusiuntė į "Gazprom" paraišką sumažinti 2012 metais dujų importą iki 27 mlrd. kub.m, o iki 2015 metais numato sumažinti pirkimą iki 12,5 mlrd..

Ukraina sunaudoja maždaug 60 mlrd. kub.m dujų per metus.

Praėjusią savaitę "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris sakė, jog galiojantis susitarimas numato, kad Ukraina privalo sumokėti už ne mažiau kaip 33 mlrd. kub. m dujų importą, nepriklausomai nuo to, nupirks ji 33 mlrd. ar mažiau.

Anksčiau J.Boika sakė, kad kontraktas numato 300 proc. baudas už nenupirktą dujų kiekį žiemą ir 150 proc. - vasarą. Ukraina 2010 metais jau buvo prie baudimo sankcijų ribos dėl pernelyg mažo importo, bet abiejų šalių vadovybėms pavyko susitarti jų netaikyti.

Pasak nepriklausomo analitiko Valentino Zemlianskio, Ukrainos dujų eksporto idėja visiškai įgyvendinama, ir mažiausiai 4-5 mlrd. kub. m dujų gali būti parduota pirkėjams Europoje.

"Tam, kad tai vyktų, reikia padaryti vieno vyriausybės nutarimo pataisą. Ir dar - dujos vamzdyje neturi etiketės, nurodančios kieno jos yra - Rusijos ar Ukrainos, taigi jos gali eiti ir į šalies vidų, ir gali būti eksportuojamos", - sakė jis.

Ukraina išgauna maždaug 20 mlrd. kub. m dujų ir, pagal įstatymą, šios dujos tiekiamos gyventojų poreikiams tenkinti. Gyventojai sunaudoja maždaug 15 mlrd. kub. m per metus. Likę 5 mlrd. dujų gali būti eksportuojami.

"Pasak J.Boikos, Kijevas šiuo metu vykdo dujų vidaus gavybos didinimo programą. Dujų gavyba iki 2015 metų turi išaugti iki 25 mlrd. Be to, valdžia ketina sumažinti dujų vartojimą, pakeisti jas anglimis, kurių atsargų Ukrainai užteks kelis dešimtmečius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją