„14 valstybės biurų pastatų modernizavimui prireiks 72 mln. eurų investicijų, tačiau ir sutaupymai bus ilgalaikiai ir tvarūs – atnaujinti pastatai kartu sudėjus vartos beveik 6 mln. kWh mažiau energijos išteklių nei iki šiol“, – teigiama pranešime.

Dar vienas ketinimas – elektros tiekimas iš saulės jėgainių parko, kuris per artimiausius dvejus metus leistų sutaupyti 2,75 mln. kWh. Šiam projektui įgyvendinti Turto bankas jau gavo 1,45 mln. eurų ES fondų subsidiją ir per dvejus metus ketina pridėti antra tiek savo lėšų.

Pranešime rašoma, kad planuojama atlikti valdomų pastatų energetinius auditus bei nuolat stebėti energijos suvartojimą pastatuose.

„Šįmet numatyta pakeisti 10 tūkst. liuminescencinių ir kaitrinių šviestuvų, o per ateinančius dvejus metus bus pakeisti visi tokie šviestuvai esantys Turto banko valdomuose pastatuose, t.y. apie 66 tūkst. šviestuvų. Vien ši priemonė leis sutaupyti net 2,2 mln. kWh elektros energijos.

Taip pat planuojama atnaujinti ir automatizuoti šilumos punktus, dujomis šildomus pastatus prijungti prie centralizuoto šildymo tinklų, automatizuoti pastatų inžinerines sistemas, pakeisti kondicionierius B klasės kondicionierius į A+ klasės įrenginius. Visiems šiems remontams ir sistemų modernizavimui prireiks apie 8 mln. eurų“, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Visi energijos taupymo projektai ir priemonės įgyvendinamos ES fondų ir Turto banko lėšomis, gautomis parduodant valstybei nereikalingą turtą.

Be minėtų priemonių, LR Vyriausybės pavedimu, valstybės valdomuose pastatuose, šį šildymo sezoną bus išjungtas karštas vanduo bei 2–5 laipsniais bus mažinama temperatūra ne darbo metu.

Turto bankas skatina valstybės įstaigas atsisakyti perteklinio ploto, o jų darbuotojus keisti energijos vartojimo įpročius.

Praėjusiais metais Turto banko išlaidos už valdomuose pastatuose sunaudotą energiją siekė 7,45 mln. eurų, įvertinus kainų kilimą ir jau įgyvendinamas taupymo priemones, šįmet jos sieks 12–13 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją