Tokį šiais laikais keistą išbandymą gavo vakarinėje Panevėžio dalyje esančio Savitiškio skersgatvio gyventojai – keturios dešimtys šeimų.

Elektra jų namuose užgeso, kai praėjusį šeštadienį skersgatvyje į stulpą trenkėsi automobilis.

Nuo smūgio stulpas sujudėjo, nutrūko laidai, pasipylė kibirkštys, o gyventojai liko be elektros.

„Po tos avarijos pasijutome patekę į viduramžius. Šaldytuvai nebešaldo, vanduo iš jų sunkiasi, vandens šildytuvai taip pat neveikia, net telefonų nėra kur pasikrauti“, – vardijo Savitiškio skersgatvyje įsikūrusi Daiva Šlekienė.

Labiausiai jai gaila į dar blogesnę situaciją patekusios ligotos kaimynės. Šiai, sergančiai diabetu, privalu šaldytuve laikyti gyvybę palaikančius vaistus, bet šaldytuvas – neveikia. Skersgatvio gyventojai pirštu beda į Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioninį padalinį, kurio tiekiama elektra jie naudojasi.

Žmonėms pikta, kad miškininkai neskuba taisyti ekstremalios situacijos. Bet pastarieji aiškina, kad sutaisyti sugadintą stulpą – ne burtų lazdele mostelėti, reikia įdėti daug darbo, tai reikalauja nemažai laiko ir pinigų.

Kaip be rankų

Dalis Savitiškio skersgatvio gyventojų nuo senų laikų elektrą gauna iš urėdijos pastotės. Kadaise šioje vietoje buvusi miškų ūkio gyvenvietė.

Tik skersgatvio naujakuriams elektrą tiekia jau skirstomieji tinklai.

„Šeštadienį ryte mašina įvažiavo kaip tik į tą stulpą, per kurį elektra laidais atiteka iš urėdijos pastotės. Mums nutrūko jos tiekimas, likom kaip be rankų“, – kalbėjo R. Kartanas.

Ieškodami pagalbos Savitiškio skersgatvio gyventojai skambino urėdijos specialistams, rinko elektros skirstomųjų tinklų numerį bei pagalbos telefoną. D. Šlekienė prisipažino žinutę apie dingusią elektrą rašiusi net miesto merui Ryčiui Račkauskui. Po šių pastangų laimėta tiek, kad atvažiavo specialistas, kaip žmonės suprato, elektrikas, suvyniojo nutrūkusį ir skersgatvyje išsidraikiusį elektros laidą ir išvažiavo. Žmonių siaubui, pievoje prie urėdijos nutrūkę elektros laidai liko gulėti.

„Turtinga gi ta urėdija, ne kokie našlaičiai. Ar negalėjo jie atvežti elektros generatoriaus, kuris aprūpintų mus elektra? Juk tikrai tokį turi. O dabar maistas šaldytuvuose genda, mes be šilto vandens nesiprausę, net šilto maisto neturime kaip pasigaminti“, – guodėsi D. Šlekienė.

Pirko generatorių

Viduramžiškomis gyvenimo sąlygomis pasibaisėjęs R. Kartanas pasakoja pritrūkęs kantrybės laukti, kol urėdija juo ir kitais kaimynais pasirūpins, tad už 900 eurų nusipirko elektros generatorių.

Dabar elektros energija laikinai apsirūpina pats bei ja aprūpina 90-metę kaimynę.

„Senutė kaip reikiant buvo sunerimusi“, – sako panevėžietis.

Kiti, pamatę generatoriaus naudą, tokį prietaisą išsinuomojo. Jo nuoma parai – 17 eurų.

„Nepigu. Bet juk reikia kažkaip gelbėti maistą atitirpusiame šaldytuve, reikia praustis, valgį gaminti, reikia pagaliau ir telefonus pasikrauti. XXI gi amžiuje gyvename“, – kalbėjo D. Šlekienė.

Šiedu kaimynai pabrėžė, kad miškų urėdijos pastotė, matyt, neveikia itin sklandžiai, nes elektros tiekimas jiems nutrūksta dažnokai. Tačiau tokiam ilgam metui jie dar nebuvo palikti be elektros.

„Ir laidai, įtempti tarp stulpų, maskatuoja, reiktų juos keisti. Kai vėjui pučiant pradeda lėkti žiežirbos, gūžiamės, kad tik neuždegtų mūsų namų“, – pasakojo R. Kartanas.

Šie Savitiškio skersgatvio gyventojai nerimavo, kad jau tris dienas trunkanti balanos gadynė neužsitęstų ilgiau. Anot jų, matant, kad niekas neskuba taisyti apgadinto elektros stulpo, galima nujausti, kad be elektros teks gyventi ir ilgiau.

Miškininkams reikia laiko

Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioniniam padaliniui vadovaujantis Giedrius Bronušas patvirtino, jog išties Savitiškio skersgatvyje stovintys elektros stulpai, į juos suvedžioti laidai – jo vadovaujamo padalinio balanse, tad atstatyti pažeistą elektros stulpą, vėl suvedžioti nutrauktus laidus yra šios įstaigos rūpestis.

„Nereikia galvoti, kad tokie darbai pasidaro burtų lazdele mostelėjus. Reikia pirmiausia surasti, o tuomet nupirkti naują stulpą, atgabenti jį, reikia keltuvo, kitos technikos, specialistų. Viskam supirkti, suvežti, suorganizuoti darbus reikia laiko, o jis bėga“, – teisinosi G. Bronušas.

Anot jo, organizaciniai darbai vyksta, skubama, kad elektra į žmonių namus vėl tekėtų. Ir Savitiškio skersgatvio gyventojai, ir pats G. Bronušas atkreipė dėmesį, kad vairuotojo apgadintas stulpas stovi kone pačiame skersgatvio viduryje ir trukdo eismui. Tačiau ir po avarijos naujasis stulpas bus atstatytas toje pat vietoje.

Pasak G. Bronušo, toje vietoje stulpas stovi jau bene pusę amžiaus. Jis niekam nei trukdė, nei kliuvo, kol neprasidėjo naujos statybos.

„Tai žmonės namus ėmė statytis prie to stulpo, ne jis prie jų namų pastatytas“, – pareiškė G. Bronušas.

Urėdijos vadovas žadėjo imtis žygių, kad ateityje Savitiškio skersgatvis elektra būtų aprūpinamas iš elektros skirstomųjų tinklų, o ne iš miškų urėdijos elektros pastotės.

„Anksčiau tai buvo miškininkų gyvenvietė, tad suprantama, kad urėdija žmones aprūpino elektra. Dabar namai privatizuoti, tad ir urėdijai, ir patiems gyventojams bus paprasčiau, jei elektrą jiems tieks skirstomieji tinklai“, – sutinka G. Bronušas.