Du iš šių na­mų jau nu­trau­kė su­tar­tis su cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­kė­jais, taip ren­gia­si pa­da­ry­ti ir tre­čias. Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­rius pir­mą­kart tu­rė­jo spręs­ti, kaip so­cia­liai rem­ti­niems as­me­nims kom­pen­suo­ti už šil­dy­mui su­nau­do­ja­mą elek­tros ener­gi­ją.

Už­krė­tė kai­my­ni­nio na­mo pa­vyz­dys

Pul­ko gat­vės 40 dau­gia­bu­čio ben­dri­ja in­ves­ti­ci­nį pro­jek­tą re­no­va­ci­jai bu­vo pa­si­ren­gu­si 2011-ai­siais. Ta­čiau na­mo at­nau­ji­ni­mas pra­dė­tas tik per­nai. Kaip sa­kė šio na­mo ben­dri­jos pir­mi­nin­kė Lo­re­ta Brau­kie­nė, tiek lai­ko ne­pa­vy­ko su­tar­ti su na­mo gy­ven­to­jais dėl re­no­va­ci­jos – vis at­si­ras­da­vo jai prieš­ta­rau­jan­čių, ne­ti­kin­čių jos nau­da.

Nors šis mū­ri­nis na­mas dar ne­se­nas, sta­ty­tas 1988-ai­siais, bet, anot pir­mi­nin­kės, pa­da­rius ter­mo­vi­zi­nę nuo­trau­ką iš lau­ko pu­sės bu­vo ga­li­ma skai­čiuo­ti bu­tuo­se pa­sta­ty­tus ra­dia­to­rius, pa­si­tai­kė to­kių mė­ne­sių, kai už vie­no kvad­ra­ti­nio met­ro ap­šil­dy­mą te­ko mo­kė­ti net 10 li­tų, sto­gas su­si­dė­vė­jęs: „Na­me įsi­reng­ti ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą už­krė­tė kai­my­ni­nio Pul­ko gat­vės 34 dau­gia­bu­čio pa­vyz­dys. Ten tik­rai ma­žai mo­ka už šil­dy­mą, karš­tą van­de­nį, gy­va­tu­ką. Jei­gu jau tvar­ky­tis, tai kaip rei­kiant, ne vien sie­nas pa­sig­ra­žin­ti.“

Ka­dan­gi Pul­ko gat­vės 40 na­mo re­no­va­ci­ja pra­si­dė­jo tik per­nai rug­sė­jį, iki šiol čia at­lik­ta per 60 proc. nu­ma­ty­tų dar­bų. Kol kas ap­šil­dy­ta da­lis na­mo, li­ko pa­sta­ty­ti sau­lės ko­lek­to­rius, įreng­ti mi­ni­ma­lią ven­ti­lia­ci­ją kiek­vie­nam bu­tui, pa­keis­ti ben­dro nau­do­ji­mo karš­to van­dens vamz­dy­nus. Na­mo ben­dri­jos pir­mi­nin­kės tei­gi­mu, iki šil­dy­mo se­zo­no bu­vo svar­biau­sia pa­si­sta­ty­ti ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą, kad žmo­nėms su­ma­žė­tų są­skai­tos už šil­dy­mą.

Ar taip at­si­ti­ko?

Loreta Braukienė
„Kaip skel­bia­ma, 2013-ųjų gruo­džio vi­du­ti­nė tem­pe­ra­tū­ra bu­vo 1,5 laips­nio ši­lu­mos, per­nykš­čio – maž­daug 2 laips­niai šal­čio, ši­lu­mos su­nau­do­ta 7 pro­cen­tais dau­giau. Pa­žiū­rė­kit, kiek mū­sų na­me mo­kė­ta už­per­nykš­tį ir per­nykš­tį gruo­dį, pa­vyz­džiui, už ke­tu­rių kam­ba­rių bu­tą. 2013-ai­siais toks 75,53 kvad­ra­ti­nio met­ro keturių kambarių bu­tas už šil­dy­mą mo­kė­jo 404 li­tus, už ku­bi­nį met­rą karš­to van­dens – 21 li­tą, už gy­va­tu­ką – 45 li­tus. 2014 me­tų gruo­dį – ati­tin­ka­mai 110, 11,92 ir 20 li­tų. Vie­no kvad­ra­ti­nio met­ro ap­šil­dy­mas kai­na­vo 1,46 li­to. Iki re­no­va­ci­jos bu­tuo­se ne­re­tai bū­da­vo tik 15 laips­nių ši­lu­mos, da­bar – ne ma­žiau kaip 21. Bu­tuo­se ant ra­dia­to­rių pa­sta­ty­ti ter­mo­re­gu­lia­to­riai, ku­rie su­tei­kia ga­li­my­bę pa­lai­ky­ti vie­no­dą ši­lu­mą bu­tuo­se. Žmo­nės tik­rai pa­ten­kin­ti gau­to­mis są­skai­to­mis. Ži­no­ma, yra to­kių, ku­rie pa­sa­ko: bū­tų dar ge­riau, jei ne­rei­kė­tų mo­kė­ti pa­sko­los. Bet pa­im­ta pa­sko­la tar­nau­ja ne kaž­kam, o mū­sų vi­sų ge­ro­vei. Gy­ve­na­me šil­čiau, mo­ka­me pi­giau ir dar bu­tų ver­tė pa­ki­lo“, – pa­sa­ko­jo Pul­ko gat­vės 40 na­mo ben­dri­jos pir­mi­nin­kė L.Brau­kie­nė.

Na­mui re­no­va­ci­ja, be vals­ty­bės ski­ria­mos 40 proc. pa­ra­mos, at­si­eis 873 tūkst. li­tų. Iš šios su­mos ge­o­ter­mi­niam šil­dy­mui įsi­reng­ti pa­nau­do­ta 180 tūkst. li­tų, dar 54 tūkst. li­tų bus pa­nau­do­ta sau­lės ko­lek­to­riams. Pa­sko­la iš ban­ko su 3 proc. vals­ty­bės nu­sta­ty­to­mis me­ti­nė­mis pa­lū­ka­no­mis pa­im­ta aš­tuo­nio­li­kai me­tų. Mi­nė­to na­mo ben­dri­jos pir­mi­nin­kės skai­čia­vi­mu, pa­vyz­džiui, ke­tu­rių kam­ba­rių bu­tui na­mo re­no­va­ci­ja kai­nuos 37 tūkst. li­tų at­skai­čius vals­ty­bės pa­ra­mą, o ji tu­rė­tų at­si­pirk­ti per sep­ty­ne­rius me­tus.

Mo­kes­čių pa­pra­šė ir cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­kė­jai

Kaip pir­mo mies­te ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą įsi­ren­gu­sio Pul­ko gat­vės 34 dau­gia­bu­čio ben­dri­ja, taip ir Pul­ko gat­vės 40, Ži­bu­rio gat­vės 9 na­mų ben­dri­jos ga­vo raš­tus iš cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­kė­jų – ben­dro­vės „Li­tes­ko“ fi­lia­lo „Aly­taus ener­gi­ja“ su nu­ro­dy­mais su­si­mo­kė­ti už pa­si­lik­tą re­zer­vi­nę ši­lu­mą, nors jos ir ne­nau­do­ja­ma. To pa­pra­šy­ta va­do­vau­jan­tis Vals­ty­bi­nės kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jos pa­tvir­tin­ta Ši­lu­mos kai­nų nu­sta­ty­mo me­to­di­ka įver­ti­nus pas­ta­rų­jų tre­jų me­tų tie­kia­mos cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos pa­sto­vi­ą­ją da­lį (vi­du­ti­nę var­to­ji­mo ga­lią), kin­ta­mą­ją da­lį (su­var­to­tą ši­lu­mos kie­kį) ir ši­lu­mos par­da­vi­mo kai­ną. An­tai Ži­bu­rio gat­vės 9 dau­gia­bu­čio ben­dri­jai per mė­ne­sį tek­tų mo­kė­ti apie 3,5 tūkst. li­tų vien už tai, kad na­me sto­vi cen­tra­li­zuo­to ši­lu­mos tie­ki­mo įren­gi­niai.

Kaip Pul­ko gat­vės 34, taip ir kai­my­ni­nis Pul­ko gat­vės 40 na­mai nu­trau­kė su­tar­tis su cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­kė­jais. Ar­ti­miau­siu me­tu taip ke­ti­na pa­si­elg­ti ir Ži­bu­rio gat­vės 9 na­mo ben­dri­ja.

„Kam mes tu­ri­me mo­kė­ti „Li­tes­ko“ už re­zer­vi­nę ši­lu­mą, jei­gu ji mums ne­rei­ka­lin­ga. Ge­o­ter­mi­nis šil­dy­mas na­mui įreng­tas pa­gal su­skai­čiuo­tą rei­ka­lin­gą ga­lią. Jos mums tik­rai už­ten­ka. Su­pran­tu „Li­tes­ko“, jai svar­bu iš­lai­ky­ti kiek­vie­ną klien­tą, bet mes na­mus re­no­vuo­ja­me taip, kad ne­rei­kė­tų šios ben­dro­vės pa­slau­gų“, – to­kios nuo­mo­nės Pul­ko gat­vės 40 na­mo ben­dri­jos pir­mi­nin­kė L.Brau­kie­nė.

Šiuo me­tu ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą dar ke­ti­na įsi­reng­ti Jau­ni­mo gat­vės 56 ir La­kū­nų gat­vės 5 dau­gia­bu­čiai. Iš be­veik 600 Aly­tu­je esan­čių dau­gia­bu­čių da­bar cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­kė­jų pa­slau­go­mis ne­si­nau­do­ja mi­nė­ti trys dau­gia­bu­čiai, tu­rin­tys ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą, ir dau­giau kaip de­šimt­me­tį vie­nin­te­lis mies­te dau­gia­bu­tis Ker­na­vės gat­vė­je 8, pats be­si­šil­dan­tis gam­ti­nė­mis du­jo­mis. Pas­ta­ruo­ju me­tu de­šim­ty­je re­no­vuo­ja­mų dau­gia­bu­čių al­ter­na­ty­vaus šil­dy­mo prie­mo­nės ne­ren­gia­mos pa­čių gy­ven­to­jų ap­si­spren­di­mu, nes at­seit jos bran­giai kai­nuo­ja.

Kom­pen­sa­ci­jos – į kiek­vie­no gy­ven­to­jo są­skai­tą

Iki šiol vi­si Aly­taus so­cia­liai rem­ti­ni gy­ven­to­jai kom­pen­sa­ci­jas ga­vo tik už šil­dy­mą ir van­de­nį. At­si­ra­dus nau­jam ge­o­ter­mi­niam šil­dy­mui, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­rius pir­mą­kart su­si­dū­rė su nau­ja kom­pen­sa­ci­jų rū­ši­mi – iš­mo­ko­mis už šiam šil­dy­mui su­nau­do­tą elek­tros ener­gi­ją. Pa­vyz­džiui, Ži­bu­rio gat­vės 9 na­me iš 55 bu­tų kom­pen­sa­ci­jos pri­klau­so be­veik pu­sei būs­tų.

 So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­jos Ge­nės Pla­tū­kie­nės tei­gi­mu, ben­dra­dar­biau­jant su ben­dri­ja tai pa­vy­ko iš­spręs­ti, pri­klau­san­čios kom­pen­sa­ci­jos mo­ka­mos į kiek­vie­no gy­ven­to­jo są­skai­tą. Ka­dan­gi šie per­ve­di­mai kai­nuo­ja ir yra grės­mė, kad su­mo­kė­tos kom­pen­sa­ci­jos ga­li bū­ti pa­nau­do­tos ne pa­gal pa­skir­tį, sky­riaus nau­jai ren­gia­ma­me Pi­ni­gi­nės so­cia­li­nės pa­ra­mos ne­pa­si­tu­rin­tiems gy­ven­to­jams tei­ki­mo ap­ra­še tu­rė­tų bū­ti nu­ma­ty­ta, kad kom­pen­sa­ci­jos už ge­o­ter­mi­niam šil­dy­mui su­nau­do­tą elek­tros ener­gi­ją ga­li bū­ti mo­ka­mos ir į ben­dri­jos są­skai­tą. Tuo­met pa­ti ben­dri­ja ga­lė­tų su­mo­kė­ti už so­cia­liai rem­ti­nų as­me­nų būs­tų šil­dy­mui su­nau­do­tą elek­tros ener­gi­ją.