Viltis, kad keliolika procentų pigesnį šildymą „Panevėžio energijos“ vartotojams užtikrindavusi „Lifosa“ atnaujins gamybą, išblėso gamyklos savininkams paskelbus apie ketinimus konservuoti įmonės veiklą.

Jos darbuotojams kėdainiškiams tai reiškia atsivėrusį kelią į Užimtumo tarnybą, o centralizuotai besišildantiems panevėžiečiams – žiemos brangymetį.

Panevėžio energija“ skaičiuoja, kad jei „Lifosa“ veiktų, šiuo metu šiluma, vasarą reikalinga karštam vandeniui šildyti, kainuotų bent dešimtadaliu mažiau.

Darbuotojų laukia atleidimas

Šveicarijos bendrovė „EuroChem Group AG“, kuriai priklauso „Lifosa“, pranešė ketinanti inicijuoti gamyklos laikino konservavimo procesą. Jos veikla sustabdyta dar pernai dėl įmonės netiesioginiam savininkui, Rusijos milijardieriui pritaikytų Europos Sąjungos sankcijų.

O praėjusią savaitę „EuroChem Group“ patvirtino, kad neturėdama prieigos prie būtinų gamybai žaliavų tiekimo ir platinimo grandinės, bus priversta nuo šių metų spalio pradėti „Lifosos“ laikino konservavimo procesą.

Lifosa

„Deja, nėra galimybių toliau tvariai vykdyti veiklą aplinkoje su tiek apribojimų. Kaip atsakingas darbdavys turime priimti kai kuriuos svarbius sprendimus jau dabar“, – grupės pranešime žiniasklaidai teigė „EuroChem“ direktorių valdybos pirmininkas ir vykdomasis direktorius Samiras Brikho.

Užkonservavus įmonės veiklą, numatyta atleisti didelę dalį darbuotojų. „Sodros“ duomenimis, „Lifosa“ turi daugiau kaip 900 darbuotojų. Savininkai pripažįsta, kad pragyvenimo šaltinį išsaugos tik saujelė.

„Vienas iš mūsų prioritetų yra išsaugoti gamyklą laikino konservavimo metu. Todėl dalį darbuotojų, turinčių būtiniausias kompetencijas, išlaikysime, kad gamykla ir ją supanti aplinka išliktų apsaugota ir saugi. Tuo pačiu metu ir net šiame vėlyvame etape toliau ieškosime sprendimų, įskaitant potencialių investuotojų paieškas, kurie būtų priimtini Lietuvos Vyriausybei ir galėtų netolimoje ateityje sudaryti sąlygas „Lifosos“ veiklos atnaujinimui“, – sako S. Brikho.

Sąsajos su Rusijos milijardieriumi

Sankcijos iki šios dienos „Lifosai“ esą jau kainavo milijonus eurų prarastų pajamų, bendrovė taip pat patyrė finansinius nuostolius per pirmąjį 2023 metų pusmetį.

Kėdainių trąšų gamintojos 100 proc. akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, o jos 90 proc. akcijų priklausė Rusijos verslininko Andrejaus Igorevičiaus Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ dar pernai kovą pranešė, kad A. Melničenka atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat esą nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas. Savo akcijas A. Melničenka perrašė žmonai.

Nepaisant jam taikomų asmeninių sankcijų, pirmą kartą Rusijos „Forbes“ sąraše šiemet buvęs „Lifosos“ savininkas A. Melničenka ir „EuroChem“ daugiau nei dvigubai padidino savo grynąją vertę – iki 25,2 mlrd. dolerių. Taip atsitiko daugiausia dėl to, kad trąšų gamintojos „EuroChem“ vertė išaugo, teigė Rusijos „Forbes“.

Gelbėjo pigi šiluma

„Lifosos“ bėdos dėl sąsajų su Rusijos milijardieriumi kirto ne vieniems kėdainiškiams.

„Panevėžio energija“

„Panevėžio energija“ šildo ne tik Panevėžio, bet ir Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio, Zarasų, taip pat Kėdainių miestus ir rajonus.

Daugiau nei dvidešimt metų įmonė iš „Lifosos“ pirkdavo pigią, technologinio proceso metu gaunamą atliekamą šilumą.

„Apie 15 proc. visos vartotojams patiektos šilumos sudarė iš AB „Lifosos“ perkama šiluma. Per 2022 m. superkamos šilumos kiekis sumažėjo iki 6 procentų“, – teigiama Panevėžio šilumininkės „Sekundei“ atsiųstame paaiškinime.

Visą tą laiką Kėdainiuose esanti katilinė, priklausanti „Panevėžio energijai“, atliko tik rezervinės katilinės funkcijas, tai yra dirbdavo tik planinių ar nenumatytų „Lifosos“ gamyklos trumpalaikių stabdymų metu.

Užkūrė brangius katilus

Fosforo trąšų gamintojai užgesinus savo katilus, „Panevėžio energijai“ teko užkurti Kėdainių katilinėje gamtinių dujų ar dyzeliniu kuru kūrenamus katilus šildyti šiam miestui.

„Tai didina visiems „Panevėžio energijos“ vartotojams tiekiamos šilumos kainas, kurios kas mėnesį perskaičiuojamos vadovaujantis Šilumos kainų nustatymo metodika, įvertinant kas mėnesį numatomą šilumos gamybą, kuro struktūrą bei kuro kainas ir superkamos šilumos iš nepriklausomų šilumos gamintojų kainą“, – komentavo šilumininkė.

„Panevėžio energija“ skaičiuoja: jei dirbtų „Lifosa“, vien šią liepą šilumos kaina būtų mažesnė 12,8 proc.

„Šiuo metu Kėdainių rajoninėje katilinėje gaminama šiluma naudojant gamtines dujas yra 2,5 karto brangesnė, nei būtų perkama iš „Lifosos“, – teigia Panevėžio šilumininkė.

Anot jos, tokį šilumos kainų smūgį tikimasi sušvelninti Kėdainių katilinėje prie esamų dujinių katilų pastačius ekonomaizerį, tai suteiktų papildomą šilumos kiekį nuo išeinančių dūmų.

„Panevėžio energija“ teigia taip pat svarstanti galimybę esamos Kėdainių katilinės teritorijoje statyti naują 20 MW galios biokuro katilinę bei įrengti kogeneracinį ciklą elektros energijai gaminti.