Demonstrantai plieskiant saulei žygiavo gatvėmis netoli Jojogio parko ir choru skandavo: "Neatnaujinkit branduolinės energijos gamybos. Premjeras Yoshihiko Noda turėtų pasitraukti".

Organizatoriai sakė, kad dalyvių skaičius siekė 170 tūkst. ir buvo vienas didžiausių demonstracijose prieš branduolinę energetiką, kurios prasidėjo po praėjusių metų katastrofos Fukušimos atominėje elektrinėje.

Tarp dalyvių buvo rašytojas, Nobelio premijos laureatas Kenzaburo Oe (Kendzaburas Oė) ir muzikantas bei kompozitorius Ryuichi Sakamoto.

"Mes taip pykstame, nes nepadaryta jokios pažangos dėl kompensacijų ir teritorijos išvalymo", - sakė 71 metų Noboru Shikatani, kuris po tos nelaimės iš Fukušimos evakavosi į Tokiją.

"Negalime sutikti su jokiu branduolinės energijos gamybos atnaujinimu, nes Fukušimos atvejis visai neišspręstas, - sakė jis. - Prisijungdami prie tokios demonstracijos norime kalbėti daugeliui žmonių".

Pirmadienio mitingas buvo surengtas po to, kai praėjusią savaitę vėl visu pajėgumu buvo paleistas dirbti vienas branduolinis reaktorius Japonijos vakaruose. Tai buvo pirmas branduolinės veiklos atnaujinimas nuo to laiko, kai šalis po įvykių Fukušimoje uždarė savo atomines elektrines.

Smerkiamoje parlamento ataskaitoje sakoma, kad nelaimė Fukušimoje buvo žmogaus rankų darbas ir kad trūko priežiūros, o elektrinę eksploatuojanti "Tokyo Electric Power", vyriausybė ir kontrolieriai buvo susimokę.

Tačiau birželio viduryje Y.Noda leido atnaujinti dviejų reaktorių Oji elektrinėje Fukujaus prefektūroje Vakarų Japonijoje darbą, nes buvo nuogąstaujama dėl elektros energijos trūkumo šią vasarą.

"Norime ir toliau rengti demonstracijas, nes branduolinei (energetikai) priešiškos nuotaikos tarp žmonių nuolat stiprėja", - sakė mitingo organizatorius Yasunari Fujimoto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)