„Tai jau antrasis mūsų paruoštas ieškinys prieš Lietuvos valstybę. Iš viso daugiau nei šimtas mažųjų „saulininkų“ kreipėsi į teismą dėl teisėtų lūkesčių“, – sakė advokatų profesinės bendrijos „Adlex“ teisininkas Mantas Gerdauskis.

„Saulininkai” mano, kad valstybė pažeidė jų interesus, kai 2011 m. gegužę įstatymu patvirtinusi fiksuotus elektros supirkimo tarifus, po pusantrų metų nutarė išdavimo metu taikytinus elektros energijos supirkimo tarifus panaikinti.

Ieškovams atstovaujantys avokatai teigia, kad jų klientai gavo leidimus, kai galiojo 1,44 Lt/kWh supirkimo tarifas elektros jėgainėms, naudojančioms saulės energiją, neintegruotoms į pastatą, kurių įrengtoji galia yra iki 30 kW ir 1,80 Lt/kWh supirkimo tarifas elektros jėgainėms, naudojančioms saulės energiją, integruotoms į pastatą, kurių įrengtoji galia yra iki 30 kW. Tačiau dėl pataisų jie bus priversti pardavinėti elektrą atitinkamai 19 ct/kWh ir 0,2 Lt/kWh pigiau, nei pagal ankstesnę tvarką.

Pagal ankstenę tvarką, supirkimo tarifas buvo siejamas su leidimo elektrinei išdavimo metu galiojusiu tarifu. Šie tarifai taikomi 12 metų nuo leidimo gaminti išdavimo dienos.

Advokatų profesinė bendrija „Adlex“ skaičiuoja, kad yra parengusi ir papildžiusi du beveik 18 mln. Lt dydžio mažųjų saulės energijos gamintojų ieškinius valstybei.

Vyriausybė ketina kiekvienam saulės elektrinių atsisakusiam plėtotojui kompensuoti iki 100 tūkst. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)