Paryžiuje veikianti agentūra naujoje ataskaitoje prognozavo, kad metinis paklausos augimas per ateinančius penkerius metus gerokai sulėtės – nuo 2,4 mln. barelių per dieną šiemet iki 400 tūkst. barelių per dieną 2028 metais.

„Spartėja perėjimas prie švarios energijos ekonomikų, pasaulinės naftos paklausos piką numatant iki šio dešimtmečio pabaigos, tobulėjant elektromobiliams, energijos suvartojimo efektyvumui ir kitoms technologijoms, – pranešime cituojamas TEA vadovas Fatihas Birolis. – Naftos gamintojai turėtų atkreipti dėmesį į didėjančią permainų spartą ir suderinti savo investicinius sprendimus, kad būtų užtikrintas tvarkingas perėjimas.“

Praėjusiais metais buvo užfiksuotas smarkus energijos kainų augimas, kurį pakurstė didelės iškastinio kuro eksportuotojos Rusijos invazija į Ukrainą. Prasidėjus karui, Rusija nutraukė gamtinių dujų tiekimą Europai. Vakarų šalys vėliau pritaikė rusiškos naftos eksporto draudimą ir įsivedė kainų lubas, siekdamos apriboti Rusijos galimybes finansuoti savo invaziją į kaimyninę šalį.

Pastaraisiais mėnesiais naftos ir dujų kainos sumažėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją