Paryžiuje įsikūrusios TEA teigimu, praėjusiais metais buvo stebimas dujų paklausos atsigavimas, o tai paskatino ekonomikų atsigavimas po pandemijos, ribojimų atšaukimas ir neįprastai šalti orai žiemos metu.

Tačiau „pasiūla atsiliko (nuo paklausos), o tai kartu su netikėtais tiekimo pertrūkiais lėmė įtemptą rinkos padėtį ir kainų šuolį bei sustabdė paklausos augimą antroje 2021 metų pusėje“, sakoma agentūros ataskaitoje.

Vartojimas praėjusiais metais išaugo 4,6 proc., o tai yra gerokai daugiau, palyginti su pandeminiais 2020-aisiais, nurodė vyriausybėms patarinėjanti Energetikos agentūra. Pasak jos, paklausa netolimoje ateityje priklausys nuo orų šiaurinio pusrutulio šildymo sezono metu.

„Esant normaliai temperatūrai, tikimasi, kad gamtinių dujų rinkos augimas dėl aukštesnių kainų ir mažesnio ekonomikos augimo sulėtės, o su tiekimu susijusi įtampa sušvelnės“, – teigė TEA.

Pasaulinė paklausa šiemet veikiausiai augs kuklesniais 0,9 proc. ir sieks 4,1 trln. kubinių metrų. Tuo metu pasaulinės gamybos apimtys veikiausiai padidės 1,6 proc., iki 4,2 trln. kubinių metrų.

Prognozuojama, kad paklausa Europoje smuks daugiau kaip 4 proc., o Azijoje sulėtės nuo 7 iki 5 proc.

Būgštavimai dėl galimos Rusijos invazijos į Ukrainą taip pat gali dar labiau padidinti jau ir taip padangėse esančias energijos kainas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)