VERT ėmėsi veiksmų

Kaip pastebėjo Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius, kalbant apie gaminančius vartotojus, reikėtų prisiminti, kad reguliavimas nurodo, jog vartotojai neturėtų būti diskriminuojami, o tiekėjai jiems privalo pasiūlyti tiekimo sutartis.

„Šiandien dienai, gaminantys vartotojai, ypatingai buitiniai vartotojai ir vartotojai, kurie yra smulkesni gaminantys vartotojai – patiriami balansavimo kaštai neturi būti taikomi šiems gaminantiems vartotojams. Taip yra tiesiog sureglamentuota. To reglamentavimo, mūsų supratimu, turėtų laikytis nepriklausomi elektros energijos tiekėjai, siūlydami tiekimo sutartis gaminantiems vartotojams“, – aiškino pašnekovas.

R. Pocius komentuoja, kad kai Seime buvo svarstomas grynojo atsiskaitymo modelio įgyvendinimas, buvo numatyta, kad sistema verslui galioja iki 2031 metų, o buitinių vartotojų atžvilgiu ji yra laisvanoriškai pasirenkama

„Vadinasi, net ir tie skirtumai, kurie galėtų susidaryti tiekėjams, kaip galimi nuostoliai dėl kainų skirtumo, kada jie nuperka elektros energiją ir parduoda gaminantiems vartotojams – neturėtų būti jokiu mokesčių pavidalu vėliau pritaikomi tiems patiems gaminantiems vartotojams, nes, kitu atveju, tai būtų tiesiog sistemos apėjimas“, – teigė R. Pocius.

Renatas Pocius

Taigi, gavusi atitinkamos informacijos iš gyventojų ir iš gaminančių vartotojų asociacijos, VERT, kaip pasakojama, ėmėsi atitinkamų veiksmų.

„Mes iškart sureagavome ir nusiuntėme savo laišką nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams, kur aiškiai indikavome, kad, jeigu vis tik būtų atsisakoma pasirašyti sutartis su gaminančiais vartotojais, jeigu jie būtų diskriminuojami arba pritaikomi kažkokie mokesčiai, kurie neatitiktų teisės aktų ir reikalavimų – tai būtų traktuojama kaip leidimu reguliuojamos veiklos pažeidimas ir, tokiu atveju, teisės aktuose yra numatyta atsakomybė, kad reguliuotojas gali taikyti finansines priemones, iki 10 procentų siekiančias sankcijas nuo metinės tiekėjo apyvartos“, – tvirtino R. Pocius.

Pasak jo, tarnybos žinutė tiekėjams buvo aiški.

„Jie turėtų laikytis teisės aktų reikalavimų“, – pabrėžė R. Pocius.

Saulės elektrinė

Tiekėjai masiškai atsisako sudaryti sutartis

Savo įžvalgomis laidoje pasidalijo ir gaminančius vartotojus atstovaujantis Artūras Jacikas. Pasak jo, tokių ir panašių nusiskundimų iš vartotojų yra gaunama iš tiesų nemažai.

„Tiekėjai dabar masiškai iš viso atsisako sudaryti sutartis su verslo klientais arba pateikia nerealius pasiūlymus. Kaip pavyzdys, tiek „Elektrum“, tiek „Enefit“ – jie iš viso dabar nesudarinėja jokių sutarčių su tais, kurie yra įsirengę saulės elektrines arba nori numatyti sutartyje tokį punktą, kad visą į tinklą atiduotą energiją gauna, pavyzdžiui, nemokamai. Nėra net jokios kalbos apie tai, kad galima sudaryti tokį susitarimą“, – teigė A. Jacikas.

Pasak pašnekovo, problema – akivaizdi.

„Praeitais metais buvo diskutuota visa sistema, tiekėjai išsakė labai daug savo lūkesčių, mes išsakėme savo lūkesčius ir, galų gale, buvo priimtas įstatymas Seime. Mes jį gerbiame, jo laikomės ir daugiau nebediskutuojame, nes tokia yra sudaryta mūsų valstybės politika.

Tiekėjai nusprendė, kad ne visiškai pagal jų dūdelę, pavadinkime, yra padarytas įstatymas, todėl jie sugalvojo spragą, kad tiesiog išvis neteiks jokių sutarčių ir nepasirašinės, ir nebepriims tų gamintojų, kurie turi savo saulės elektrinę“, – pasakojo jis.

Saulės elektrinė

Anot A. Jaciko, nuostoliai, apie kuriuos kalba nepriklausomi tiekėjai, yra menami ir neįrodyti.

„Mūsų asociacija darė dešimties metų tyrimą – nematėme tokių nuostolių, bet tiekėjai aiškina, kad nuostoliai yra, kad neapsimoka ir taip toliau. Pats principas yra tai, kad viskas buvo diskutuota praeitais metais ir viskas yra uždaryta Seimo priimtame įstatyme. Mes jo laikomės, gerbiame ir pamatėme problemą, kad tiekėjai nusprendė taip jį apeiti. Jie tokiu būdu apeina įstatymą“, – pabrėžė jis.

Pašnekovas paaiškino, kokias sąlygas įstatymas įtvirtina būtent verslo klientams.

„Jeigu tu šią akimirką turi saulės elektrinę, tai iki 2031 metų tau galioja net-metering sistema, o tai reiškia, kad tiek, kiek tu pagaminai kilovatvalandžių, tiek tų kilovatvalandžių gali suvartoti už pasiimtą pasaugojimo mokestį. Nuo 2031 metų visi nauji klientai verslo turės net-billing sistemą. Tai reiškia, kad tu pagal rinkos kainą kaupi pinigus – gamina tavo saulės elektrinė, kažką suvartoji, o ką pagamino perviršį – mes sakome, kad nori pasisaugoti žiemai, nes žiemą mažiau šviečia saulė. Šiuos pinigus jie nori paversti į pinigus ir, kad tu pinigus pinigais nusipirktum“, – teigė A. Jacikas.

Saulės elektrinės atsiperkamumas priklauso nuo elektros kainų

Kodėl tiekėjams užkliūva gaminantys vartotojai?

Pasak A. Jaciko, šiuo metu galiojanti ir vystoma sistema – labai patogi tiekėjams.

„Jiems nieko nereikia mąstyti ir jie turi visiškai gryną pelną. Kodėl tai nepatinka žmonėms? Nes jiems reikia išmanyti apie kainas, reikia labai sekti visas naujienas ir, realiai, reikia tapti profesionaliu rinkos žaidėju energetikoje, kad tau apsimokėtų net-billingo sistema, todėl mes turime, iš esmės, labai gerą tą net-metering sistemą ir tik dėl jos mes turime milžinišką plėtrą saulės elektrinių“, – aiškino pašnekovas.

Jis taip pat išsakė, kodėl, jo manymu, nepriklausomiems tiekėjams taip užkliūva mažieji gaminantys vartotojai.

„Iš esmės, tiekėjams atsiranda problema, nes reikia balansuoti tuos visus vartotojus. Dažniausiai, viešojoje erdvėje girdima, kad kaina maža tada, kai saulė šviečia, didelė – kai nešviečia, nors, iš tikrųjų, taip visiškai nėra. Mes darėme tyrimą, tad bent iki 2022 metų taip nėra, bet tiekėjai mato tame problemą. Iš esmės, jiems tai yra tiesiog nepatogus vartotojas, kurie jį norėtų apeiti“, – teigė A. Jacikas.

Saulės kolektoriai virš automobilių stovėjimo aikštelės

R. Pocius patvirtino, kad nuostoliai, apie kuriuos kalba nepriklausomi tiekėjai, kol kas tėra tik spekuliacijos, reikalaujančios rimtesnio tyrimo.

„Jeigu gausime tokią rekomendaciją, mes planuojame atlikti auditą. Dabar nenorėčiau pasakyti terminų, nes mes kol kas apie tai tikrai dar nekalbėjome. Tiesiog buvo diskusija ir visi mato poreikį atsakyti į tokį klausimą, nes dabar čia mėtome tik kaip karštą bulvę – yra tie nuostoliai ar nėra“, – teigė jis.

Pasak pašnekovo, atlikus tyrimą ir gavus reikalingus rezultatus, bus svarstoma, kaip vertėtų elgtis toliau.

„Jeigu yra tie nuostoliai – reikės žiūrėti, ką su jais daryti ir ar čia turėtų būti kažkokia paramos schema. Šiandien dienai teisės aktai numato, kad tuos nuostolius turi prisiimti nepriklausomas elektros energijos tiekėjas“, – teigė R. Pocius.

Jis atkreipė dėmesį į dar vieną dalyką.

„Man, asmeniškai, nelabai aišku, kodėl iš gaminančių vartotojų nepriklausomi tiekėjai deklaruoja turintys nuostolį, kai tuo pačiu patys tiekėjai vysto savo generaciją – saulės generaciją, vėjo generaciją“, – svarstė R. Pocius.

Pasak jo, į visus kylančius klausimus ir neaiškumus atsakys rimtesnės analizės rezultatai.

„Dabar nesinorėtų spekuliuoti šioje vietoje ir teigti, kad tiekėjai siekia kažkaip piktnaudžiauti“, – teigė R. Pocius.

Visą pokalbį rasite Žinių radijo portale: