Malkomis? Dujomis? Granulėmis? O galbūt įsirengti geoterminį šildymą? Energetikos ekspertai siūlo pirmiausia įvertinti savo biudžetą ir laiką.

„Svarbiausi klausimai, į kuriuos reikia atsakyti prieš imantis statybos ar būsto atnaujinimo darbų, tai, be abejo, kokiais finansiniais ištekliais disponuojame bei kiek laiko šildymo sistemos įrengimui ir aptarnavimui esame pasiryžę skirti“, − teigia Vilniaus Gedimino technikos universiteto pastatų energetikos ekspertas Giedrius Šiupšinskas.

Štai 5 eksperto patarimai, kaip išsirinkti namo šildymo sistemą.

1. Infrastruktūra.

Renkantis šilumos šaltinį, svarbu apsispręsti, kokią šildymo sistemą – grindų ar radiatorinį šildymą – įrengsite, kaip bus ruošiamas buitinis karštas vanduo (tuo pačiu šilumos šaltiniu ar atskiru įrenginiu).

Įvertinkite, kokie komunikacijos tinklai šiuo metu yra arčiausiai jūsų sklypo ar pastato. Jeigu šalia įrengtas dujotiekis, vienas pirmųjų pasirinkimų galėtų būti gamtinės dujos, naudojamos tiek šildymui, tiek karštam vandeniui ruošti.

Jeigu dujotiekio šalia nėra, kitos alternatyvos – šildymas kietu kuru: malkomis, anglimi, medienos briketais arba granulėmis kūrenamas katilas, šilumos siurblys (geoterminis šildymas) ar šildymas elektra.

Svarstydami pastarąją alternatyvą, įvertinkite, ar toje vietoje, kur bus įrengiama šilumos sistema, pakanka elektros srovės galios.

Pavyzdžiui, atokesnėse vietose, sodų bendrijose ir pan., kur tiekiama ribotos galios srovė, jos gali tiesiog nepakakti šilumos siurblio darbui užtikrinti, tad teks papildomai investuoti į galios padidinimą ar kitus šildymo šaltinius.

2. Lėšos.

Finansinės galimybės, suprantama, yra vienas svarbiausių veiksnių planuojant namo remontą ar statybas. Geoterminis šildymas yra didžiausių pradinių investicijų reikalaujanti sistema, tačiau ji itin patraukli dėl mažiausių, lyginant su kitais būdais, eksploatavimo išlaidų.

Įsirengti kieto kuro (malkų, briketų) katilą yra gerokai pigiau, išlaidos kurui, palyginti taip pat vienos mažesnių. Šildymas gamtinėmis dujomis patrauklus tiek dėl investicijų į šildymo sistemą, tiek dėl šiuo metu esančio palankios kuro kainos.

3. Karšto vandens ruošimas.

Renkantis šildymo sistemą būtina įvertinti ir kokiu būdu ketinate šildyti vandenį. Ar tam bus naudojamas tas pats šilumos šaltinis, kaip ir būstui šildyti?

O gal kitas – pavyzdžiui, būstas šildomas medienos granulėmis, o vanduo – elektriniu šildytuvu. Įmanoma tiek patalpas, tiek vandenį šildyti šilumos siurbliu, tačiau dėl to krenta įrenginio efektyvumas. Svarbu atsižvelgti ir į šeimos dydį, įvertinti, kiek jūsų namų ūkiui vidutiniškai kasdien reikia karšto vandens bei įrengti pakankamo dydžio talpą vandeniui šildyti.

4. Patalpų ar sklypo dydis.

Statant būstą ar atnaujinant ir keičiant šilumos sistemą, svarbu nepamiršti, kad šildymo įrenginiams, o kai kuriais atvejais – ir kurui, reikia vietos.

Malkas ar granules būtina kur nors sandėliuoti, paprastai reikalinga didesnė katilinė. Tuo tarpu šilumos siurbliui jokių papildomų patalpų nereikia. Įsirengus dujinį šildymą, kuro taip pat nereikia sandėliuoti, dujas gaunate tiesiai iš dujotiekio.

5. Laikas ir komfortas.

Įvertinkite, kiek laiko norėsite ir galėsite skirti šildymo sistemos aptarnavimui ir priežiūrai. Malkomis, pjuvenomis ar briketais kūrenamos krosnys – bene imliausias laikui šildymo būdas. Į krosnį kasdien reikia prikrauti kuro, valyti pelenus.

Jei šildymo sistemą sudaro tik katilas be buferinės akumuliacinės talpos, šildant malkomis temperatūra patalpose svyruos, nes degimo intensyvumą reguliuoti sudėtinga. Norint to išvengti, svarbu laiku prikrauti malkų, o tai ne visada patogu.

Granulėmis kūrenamas katilas laiko ir dėmesio reikalauja gerokai mažiau. Kartą per savaitę teks išvalyti pelenus ir prikrauti kuro. Temperatūros išlaikymo ir komforto užtikrinimo požiūriu jis artimas šilumos siurbliams. Granulėmis patogu ruošti ir karštą vandenį.

Įsirengus geoterminį šildymą pakanka nustatyti įrenginio veikimo režimą ir praktiškai galima jį pamiršti. Šis būdas taupo laiką ir gali užtikrinti reikiamas mikroklimato sąlygas.

Aplinkai draugiškas ir šildymas gamtinėmis dujomis. Tai vienas mažiausiai investicijų ir laiko reikalaujančių šildymo būdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)