„Parama mažoms įmonės, ūkininkams ir besikuriančios energetinėms bendrijoms vėjo jėgainėms įsirengti yra dar viena nauja paramos priemonė, kuri prisidės prie energetinio savarankiškumo didinimo ir skatins savo reikmėms pasigaminti elektros energiją iš atsinaujinančių šaltinių.

Šiuo metu taip pat vyksta kvietimas AIE bendrijoms, įmonėms ir ūkininkams gauti finansavimą įsirengti saulės elektrines. Atkreiptinas dėmesys, kad šių metų rugpjūčio mėn. minėti pareiškėjai taip pat sulauks kvietimo už beveik 6 mln. eurų teikti paraiškas individualiems kaupimo įrenginiams įsirengti“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Energetikos ministerijos inicijuotame kvietime vėjo elektrinių projektams įgyvendinti skirta 18 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonėsNaujos kartos Lietuva“ lėšų. Paramą administruoja Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Pareiškėjai galės įsirengti iki 6 MW vėjo elektrinę, tačiau remiama projekto veikla – iki 3 MW įrengtosios galios elektrinių įrengimas. Vėjo elektrinės projekto suma bus skaičiuojama pagal fiksuotojo vieneto įkainį – 1608,65 Eur/1kW vėjo elektrinės įrengtosios galios. Labai mažos, mažos įmonės, ūkininkai, atitinkantys labai mažos ar mažos įmonės kriterijus, galės gauti iki 35 proc. paramos intensyvumą, o bendrijos – iki 45 proc. Vėjo elektrinės turės būti įrengtos per 30 mėn. Planuojama, kad iki 2026 m. bus sukurta bent 30 MW papildomų vėjo energijos gamybos pajėgumų.

Parama bus teikiama gamintojams savo ar ūkio poreikiams, ne gaminantiems vartotojams. Kartu su paraiška taip pat turės būti pateiktas leidimas plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumus arba prijungimo sąlygos. Jei šių dokumentų neturima, nuo paraiškos patvirtinimo bus suteikiamas 3 mėn. laikotarpis juos gauti.

Paraiškos finansavimui bus atrenkamos konkurso būdu. Pirmumo balai bus teikiami: bendrijoms; pareiškėjams, kurie prie projekto prisidės didesniu nuosavu įnašu; taip pat pareiškėjams, kurie paraiškos teikimo metu jau turės elektros tinklų operatoriaus išduotas prijungimo sąlygas arba Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos išduotą leidimą plėtoti gamybos pajėgumus.

Paraiškas finansavimui gauti galima teikti iki 2023 m. rugpjūčio 29 d. 17.00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją