Arbitražo instituto sprendimas dėl „Lietuvos dujų“ veiklos tyrimo
Lietuvoje nėra pripažintas, jo pripažinimo klausimas sprendžiamas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme, kuris 2013 m. spalio 10 d. nutartimi kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą su prašymu priimti prejudicinį sprendimą.

Bylą nagrinėjusi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija šiandien paskelbtoje nutartyje pabrėžė, kad užsienio arbitražo teismo sprendimo pripažinimas Lietuvoje reiškia tai, kad tokio sprendimo teisiniai padariniai išplečiami į Lietuvos Respublikos teritoriją. Kol užsienio arbitražo teismo sprendimas nėra pripažintas Lietuvoje, tol jis nesukelia teisinių padarinių ir neprivalo būti vykdomas Lietuvos Respublikos teritorijoje.

„Kadangi nagrinėjamoje byloje sprendžiama dėl juridinio asmens veiklos tyrimo pradžios teisėtumo, o šis teisėtumas iš dalies priklauso nuo Arbitražo instituto sprendimo pripažinimo, nagrinėjama byla sustabdoma esant privalomajam jos sustabdymo pagrindui – kai negalima nagrinėti tos bylos, kol bus išspręsta kita byla, nagrinėjama civiline tvarka“, - rašoma teismo pranešime.

„Lietuvos dujos“ akcininkų sutartyje įtvirtinta arbitražinė išlyga, kad bet kokie su šia sutartimi ar su pažeidimu, galiojimu, įsigaliojimu ar nutraukimu susiję ginčai, nesutarimai ar prieštaravimai galutinai sprendžiami arbitraže pagal Stokholmo prekybos rūmų Arbitražo instituto taisykles.

Šis institutas savo sprendime konstatavo, kad Energetikos ministerijos (veikiančios Lietuvos Respublikos vardu) inicijuotas teisminis ieškinio dėl bendrovės veiklos patikrinimo nagrinėjimas iš dalies pažeidė akcininkų sutarties arbitražo susitarimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)