„Šiandien intensyviai aptarėme visą paketą projektų ir projektai tikrai labai svarbūs, jiems skiriama ypatingai daug dėmesio, tai – svarbiausi ilgalaikiai projektai. Yra teisinių, dalykinių pastabų, jas šiandien apžvelgėme, dirbs komandos per savaitgalį, toliau derins, pirmadienį vėl pasitarime grįšime ir tikiu, kad artimiausiu metu, t.y. kitą savaitę mes Vyriausybėje projektus patvirtinsime ir siųsime į Seimą“, - sakė premjeras.

Pasak jo, dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo iš esmės visi dalykai yra aptarti, o Visagino elektrinės projektas yra labai didelis ir visos pastabos labai atidžiai vertinamos, formuluotės – tikslinamos.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas dėstė, kad Seimui planuojama kompleksiškai pateikti energetinius projektus ir esą penktadienį daugiausiai diskusijų kilo dėl Visagino atominės elektrinės.

Pastabų yra dėl teisinės technikos, teisingumo ministras labai aiškiai išsakė savo nuostatą, kad jis principinėms nuostatoms visiškai pritaria, tačiau, norisi nušlifuoti tą teisinę (techniką – DELFI). Taip kad galima sakyti, kad mes turime namą, turime pastatą,tačiau turi būti iki galo sutvarkyta jo apdaila, kad tas pastatas neatrodytų teisiškai nenušlifuotas, kad jis nebūtų grubus ir kad Seime būtų kuo mažiau klausimų dėl tikslinimų, netikslumų“, - sakė ministras.

Penktadienį Vyriausybėje buvo kalbama dėl gamtinių dujų terminalo, Visagino atominės elektrinės ir kitų energetinių projektų.

Į Seimą mes planuojame eiti su visu paketu,tai yra Energetikos strategija ir visi tie įstatymai, kurie tą strategiją įgyvendina, tai būtent koncesijos sutartis ir koncesiją įgyvendinantys įstatymai Visagino projektui realizuoti, suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įstatymas, sinchroninio prisijungimo prie Europos tinklų įstatymas“, - sakė A. Sekmokas.

Jis taip pat priminė, kad gegužę laukiamaišvados iš Europos Komisijos dėl Visagino atominės elektrinėsprojekto.

Vyriausybei pritarus Visagino atominės elektrinės koncesijos sutarčiai ji keliaus į Seimą, kur turėtų būti svarstoma ir tik Seimui jai pritarus – pasirašoma. Jei koncesijos sutarčiai pritars Seimas, pasirašius koncesijos sutartį prasidės du riboti laikotarpiai, per kuriuos bus toliau tęsiami VAE projektavimo darbai.

Pirmojo 12 mėnesių laikotarpio finansavimas sieks 83 mln. JAV dol., antrojo, 18 mėnesių trukmės, - 200 mln. dol., po to tikimasi gauti galutinį sprendimą investuoti. Galutinį sprendimą investuoti planuojama padaryti ne vėliau kaip 2015 m. kovo 31 d.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra sakęs, kad pritarus koncesijos sutarčiai, vyks parengiamieji darbai, tai yra, atominės projektavimas, kainos tikslinimas, licencijų išdavimas, o baigus projektavimą būtų daromas galutinis investicijų sprendimas. Pirmasis betonas Visagine galėtų būti liejamas 2015-ais metais, sakė jis.

VAE eksploatacijos pradžia turėtų būti 2020–2022 m., nors anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m. Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt. Lietuvos siekis yra turėti 34 proc. elektrinės akcijų, o tai reiškia šalies investiciją į projektą iki 6 mlrd. Lt.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7–10 ct už kilovatvalandę, tačiau dar 10-15 ct už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Numatoma, kad paskolos bus visiškai grąžintos per 18 metų, iki 2038-2040 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)