Vilnius baigia šildymo sezoną

Šilumos tiekimas Vilniaus gyvenamuosiuose daugiabučiuose namuose ir administraciniuose pastatuose išjungiamas balandžio 9 dieną. O trečiadienį šildymas bus nutrauktas bendrojo, ikimokyklinio ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose.

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad šiais metais palanki lauko temperatūra leido šildymo sezoną užbaigti keliomis dienomis anksčiau negu pernai.

„Šildymo sezono pabaigoje šilumos kaina buvo mažesnė nei Lietuvos vidurkis. Lyginant trijų Baltijos šalių sostines, Vilniuje centralizuotai tiekiama šilumos energija – pigiausia“, – pranešime sako Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Vilniaus šilumos tinklai

Gyventojai, norintys šildytis ilgiau, gali tęsti šildymo sezoną daugumos bendraturčių sutarimu. Pasak savivaldybės, svarbu, kad temperatūra butuose neviršytų nustatytų higienos normų.

2023 centralizuotai besišildantiems sostinės gyventojams šildymas išjungtas balandžio 12 dieną, 2022 metais – balandžio 25 dieną, o 2021 metais – tik gegužės 5 dieną.

Preliminariais skaičiavimais, šį šildymo sezoną vilniečių išlaidos šildymui buvo 4 proc. mažesnės nei pernai, teigia Vilniaus savivaldybės pranešime cituojama Vilniaus šilumos tinklų Klientų komandos vadovė Rūta Jasiulionienė.

„Lapkričio – kovo mėnesių laikotarpiu 50 kv. m. buto šildymas nerenovuotame, energetiškai neefektyviame daugiabutyje vilniečiams per mėnesį vidutiniškai kainavo apie 88 Eur. Renovuotų daugiabučių namų gyventojų vidutinės išlaidos šildymui buvo daugiau kaip 50 proc. mažesnės ir vidutiniškai siekė apie 41 Eur“, – teigia ji.

Kitos didžiosios savivaldybės neskuba

Kauno atstovai sako, kad kitą savaitę prognozuojamas orų atvėsimas, todėl sprendimas dėl šildymo sezono pabaigos mieste dar nepriimtas.

Kauno senamiestis, Aleksoto tiltas, DELFI

„Remiantis ankstesnių metų patirtimi, dėmesį kreipiame į ilgalaikes orų prognozes. Vienadieniai orų atšilimai įtakos sprendimui neturi“, – komentuoja savivaldybės administracijos Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėja Karolina Sakalauskienė.

Pasak jos, norint baigti šildymo sezoną anksčiau, reikia kreiptis į savo namo administratorių arba bendrijos primininką.

Centralizuotai šilumą tiekianti „Kauno energija“ „Delfi“ komentavo, kad, kaip ir kasmet, šildymo sezonas dažniausiai baigiamas apie balandžio vidurį arba antroje jo pusėje.

„Šiemet prognozuotina, kad bus taip pat“, – teigia bendrovė.

Pernai Kauno mieste sezonas baigtas balandžio 13 dieną, rajone – balandžio 14 dieną. O 2017 metais šildymo sezonas baigėsi net gegužės 3 dieną.

Vilniečiai džiaugiasi pražydusiomis sakuromis

Klaipėdos miesto savivaldybė sako artimiausiomis dienomis neplanuojanti baigti šildymo sezono, atsižvelgus į permainingus orus bei esą nepalankias oro prognozes.

„Anot sinoptikų, artimiausiomis dienomis, išskyrus antradienį, bus gana vėsu – paros oro temperatūros vidurkis nesieks 10 laipsnių Celsijaus, bus ir lietaus“, – portalui sako Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas.

Anot jo, pabaigus šildymo sezoną ir nutraukus biudžetinių įstaigų šildymą būtų sudėtinga užtikrinti higienos normos reikalavimų įgyvendinimą Klaipėdos ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo bei socialinių paslaugų įstaigose.

Pastaruosius dvejus metus šildymas mieste buvo išjungtas gegužės pradžioje: 2022 metais – gegužės 5 dieną, 2023 metais – gegužės 3 dieną (biudžetinėse įstaigose – gegužės 8 dieną).

Šiauliai taip pat kol kas nesvarsto išjungti šildymo.

„Kadangi orų prognozėse atšilimą rodo tik šiai savaitei, o kitą vėl vėsu ir lietinga, šildymas savivaldybei priklausančiose įstaigose šią savaitę atjungtas nebus. Sprendimus dėl daugiabučių namų šildymo/ nešildymo priima patys gyventojai balsų dauguma“, – komentuoja Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė.

Panevėžys taip pat šią savaitę šildymo sezono dar nebaigs, miesto valdžia argumentuoja, kad po kelių dienų vėl prognozuojamas atvėsimas.

„Stebėsime Hidrometeorologijos tarnybos prognozes ir remiantis jomis priimsime atitinkamus sprendimus“, – sako Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arvydas Šatas.

Jis taip pat primena, kad šilumos vartotojai turi teisę patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos, nepažeisdami nustatytų higienos normų.

Pritarus gyventojams šildymas daugiabučiuose gali būti nutrauktas ir prieš oficialią sezono pabaigą, tačiau tam reikalingas daugiau nei pusės butų savininkų sutikimas, o temperatūra būste turi būti ne žemesnė nei 18 laipsnių.

Šildymas

Alytus taip pat antradienį baigia šildymo sezoną, skelbia miesto administracija.

Pigesnis sezonas

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Valdas Lukoševičius komentuoja „Delfi“, kad dauguma namų, kurie turi tvarkingas šildymo sistemas, gali reguliuoti šildymą, tad suvartojimo, kai šilti orai, praktiškai nėra.

„Bet yra maždaug 3 tūkst. pastatų (visoje Lietuvoje – red.), kurie turi dar sovietinius elevatorinius šilumos punktus. Jie bus perkaitinti, ten tikrai bus karšta. Ir suvartojimas beprasmis, ir mokėjimai, atitinkamai“, – sako ekspertas.

Pasak jo, tokiu atveju už pastatus atsakingi subjektai, pavyzdžiui, namo administratoriai „turėtų agituoti nutraukti šildymą“.

„Aišku, dabar kelios dienos bus labai šiltos, bet po to savaitgalis toks vėsokas, lietingas, gal geriau dar palaukti šią savaitę, bet kurie turi labai prastus namus, galėtų tą padaryti“, – sako V. Lukoševičius.

LŠTA prezidentas sako, kad didelių problemų dėl tebesitęsiančio šildymo žmonėms nekils.

„Šildymo sezono pabaigimas gal aktualesnis tose mažosiose savivaldybėse, kur šildymas brangus, bet ir tai – maždaug 1 euras per parą, nes dabar suvartojimas mažas, šiluma palyginti pigi, visus šiuos mėnesius nuo sausio krito. Ir šitas šildymo sezonas, palyginti su prieš tai buvusiu, buvo beveik trečdaliu pigesnis“, – sako pašnekovas.

„Taip kad čia nėra tragedijos, ta viena kita para iš esmės nekeičia šildymo sąskaitų“, – priduria jis.

Ekspertas paaiškino, kad vidutinė 10 laipsnių paros temperatūra nėra privalomas kriterijus sprendžiant dėl šildymo sezono pabaigos, tačiau rekomenduojama jo laikytis.

„Yra sąsaja tarp lauko ir vidaus patalpų: jeigu lauke tokios temperatūros stabiliai laikosi, tada patalpos irgi įšyla, ir jau tuomet viena kita diena – kad ir vėsesnė – nesijaučia vėsumos namuose. Bet visaip yra buvę: yra buvę, kad po to teko vėl įjungti šildymą“, – teigia V. Lukoševičius.

Tačiau jis pabrėžia, kad šilumą įjungia ar išjungia ne tiekėjai.

Valdas Lukoševičius

„Įjungia ir išjungia pastatų prižiūrėtojai, kurie valdo šilumos punktus. Tai dažniausiai panašios bendrovės kaip „Mano būstas“. Šilumos tinklų karštas vanduo cirkuliuoja visus metus iki pastato, nes gi ruošia karštą vandenį. Tai šilumos tiekėjas savo katilų neužgesina, jie dirba visus metus“, – sako V. Lukoševičius.