Dėl pernai vykusios energetinės krizės ir smarkiai išbrangusių gamtinių dujų sostinė buvo priversta imtis daug dėmesio sulaukusio sprendimo – deginti mažasierį mazutą, kuris anuomet vilniečiams galėjo užtikrinti mažesnes šildymo kainas.

Šiemet energijos kainoms kol kas laikantis panašiame lygyje ir esant stabilesnėms, tokių sprendimų imtasi nebus, patvirtino VŠT komunikacijos vadovė Monika Merkytė.

„Priešingai negu praėjusiais metais, šiemet energetinių išteklių rinkose kainos stabilesnės, taip pat Vilniaus kogeneracinė jėgainės (VKJ) blokas jau kurį laiką dirba bandomuoju režimu, todėl mažasieris mazutas šį šildymo sezoną šilumos gamybai nebus naudojamas.

Atsižvelgdami į tai, esame numatę, kad šį šildymo sezoną didžioji dalis reikalingo šilumos kiekio bus gaminama iš atsinaujinančių ir aplinkai draugiškų energijos išteklių“, – sakė ji.

Numatoma, kad šio šildymo sezono kuro struktūroje 65 proc. reikalingos šilumos pagamins ir tieks 8 nepriklausomi šilumos gamintojai, tarp kurių ir pajėgumus padidinusi Vilniaus kogeneracinė jėgainė.

„Dar 13 proc. reikalingo šilumos poreikio užtikrinsime iš biokuro savo gamybos šaltiniuose. 22 proc. naudojamo kuro turėtų sudaryti gamtinės dujos, kurios, prireikus, padės užtikrinti šilumos poreikį iki Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro blokas pradės veikti pilnu pajėgumu“, – teigė ji.

Redakcija primena, kad vilniečiai jau kuris laikas laukia, kol sostinės kogeneracinė jėgainė veiks pilnu pajėgumu. Kol kas, kaip skelbta, ji veikia bandomuoju režimu.

Skelbta, kad ji galės pagaminti apie 40 proc. Vilniaus centralizuotai tiekiamos šilumos, o likęs šilumos poreikis būtų patenkinamas kitų nepriklausomų šilumos gamintojų bei šilumos tiekėjo.

Taip pat teigta, kad visa jėgainės elektrinė galia sudarys apie 100 MW, o šiluminė galia – apie 240 MW.

Vilniaus kogeneracinė jėgainė suplanuota atsižvelgiant į šilumos poreikį sostinėje ir situaciją atliekų bei biokuro rinkoje. Ji turėtų galėti užtikrinti penktadalį reikalingo poreikio šalčiausiu metu.

Neseniai skelbta, kad šildymo sezono metu jėgainėje bus atliekami katilų ir turbinos reguliavimo darbai ir bandymai, kai jie veikia maksimaliu režimu. Tačiau VKJ biokuro blokas vis tiek gamins šilumos energiją, skelbė ELTA.

Taip pat anksčiau skelbta, kad šis šildymo sezonas gyventojams turėtų kainuoti mažiau, nei praėjęs.

„Turėtume matyti pigesnį šildymo sezoną. Mes prognozuojame, kad jis bus pigesnis bent 20 procentų“, – LNK žinioms anksčiau teigė laikinoji Lietuvos energetikos agentūros vadovė Agnė Bagočiūtė.
Šildymo kainoms didžiausios įtakos turės atpigęs biokuras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)