Pasak Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojo Gintauto Palucko, ESO privalo susimokėti už savo klaidas.

„Kai paprastas žmogus nesusimoka už paslaugą, jam yra skaičiuojami delspinigiai. Bet kai žmogus ne savo valia permoka energetikos monopolininkei ESO, jai kažkodėl leidžiama tą skolą grąžinti per 15 metų. Tai – jau net ne dvejopi standartai, o tiesiog patyčios. Ši situacija rodo, kad „Ignitis“ valdoma ESO gali daryti ką tik nori, ir niekas nė pirštu nedrįsta pagrūmoti. Juk ši ESO klaida kainavo žmonėms didžiulius pinigus. D. Kreivys turėtų tučtuojau reaguoti, bet vargu ar to sulauksime. Greičiau eilinį kartą įsitikinsime, kad Lietuva, deja, neturi energetikos ministro“, – komentuoja G. Paluckas.

Jis įspėja, kad ESO skolą žmonėms „suvalgys“ infliacija.

„Nėra jokių kriterijų, kada turėtų būti grąžinta ESO skola gyventojams. Dabar girdime, kad 96 proc. susidariusios skolos (153,8 mln. eurų) ESO pradės grąžinti tik po 10 metų. Pabrėžiu: tik pradės grąžinti po 10 metų. Jeigu D. Kreivys ir VERT sėdės rankas sudėję, ir niekas neprieštaraus tokiam fantastiškam ESO skolos grąžinimo planui, visus tuos pinigus paprasčiausiai suvalgys infliacija – gyventojai juos matys kaip savo ausis“, – sako G. Paluckas.

Seimo Audito komiteto pirmininko pavaduotoja socialdemokratė Rasa Budbergytė susiklosčiusią situaciją vadina sukčiavimu.

„Jeigu ESO pinigus iš žmonių skolintųsi, tai juk turėtų juos grąžinti su palūkanomis. Dabar gi ESO elgiasi taip, tarsi tie pinigai būtų jų, o ne žmonių. Įsivaizduokite: pasiėmė pinigus ir grąžins kada nors po 15 metų. Juk iš tos skolos, t. y. bemaž 90 eurų kiekvienam gyventojui, liks vos 11 eurų. Tai – paprasčiausias sukčiavimas.

O svarbiausia – visa tai vyksta D. Kreiviui matant. Suprask, viskas čia normalu ir kitaip būti negali. Ne, nenormalu. Valstybė privalo ginti vartotojų interesus, antraip gyvensime pagal džiunglių taisykles“, – pabrėžia R. Budbergytė.

Ji primena, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jau ne kartą skelbė aliarmą ir dėl kitų ESO piktnaudžiavimo atvejų.

„STT atlikti tyrimai parodė, kad ESO leidžia sau sukti klientus aplink pirštą. Štai pavyzdys: norite prisijungti prie elektros tinklų? ESO nereglamentuoja įmokos apskaičiavimo tvarkos, tad priskaičiuos jums bet ką. ESO, kitaip tariant, pati nusistato taisykles, o po to kraunasi pelnus. Ne kartą prašėme D. Kreivio į tai reaguoti. Gal dabartinė situacija, kai ESO neskuba grąžinti gyventojų pinigų, pagaliau perpildys atsakingų institucijų kantrybės taurę?“ – svarsto R. Budbergytė.