Apie tai jis sakė po žurnalo „Valstybė“ organizuojamos konferencijos „Nepriklausoma energetika – stipri ekonomika“. Slovėnijos įmonė „GEN Energija“ valdo Krško atominę elektrinę, kurią planuojama uždaryti 2023 m., hidroelektrinių ir šiluminę jėgainę, įmonė taip pat dirba elektros prekybos srityje.

“Mes esame parengę investicinę studiją Kršku (naujos elektrinės – DELFI) projektui ir pagrindinės prielaidos dėl investicijų kainos buvo patvirtintos atsižvelgiant į rinkos kainą ir jos ateities projekcijas. Mes matome, kad mūsų projektas bus pelningas, vertinant kilovatvalandės, pagamintos naujoje elektrinėje, kainą“, - sakė J. Špileris.

Pasak jo, planuojama, kad Slovėnijoje nauja atominė jėgainė darbą galėtų pradėti 2025 m.

Lietuvos ūkio ministerijos ir konsultacijų įmonės „Nera” duomenimis, vidutinė elektros rinkos kaina 2020-2028 m. Baltijos šalyse sieks 19,2 ct/kWh 2012 m. kainomis, t.y. po 55,6 eurų už megavatvalandę (MWh). Anot ūkio viceministro Adomo Ąžuolo Audicko, planuojamos Visagino atominės elektrinės elektros gamybos kaina siekia 18 ct/kWh, t.y. po 52,13 eur/MWh.

„Kai mes kalbame apie Slovėniją, mūsų rinka yra Centrinė Europa – Balkanų regionas, ji nėra taip išplėtota kaip Lietuvos rinka, nes jūs integruojatės į „NordPool“, labiausiai išplėtotą rinką Europoje. Kai mes kalbame apie bazines kainas, ilgalaikius kontaktus (rinkos kaina - DELFI) yra 45-55 eurų už megavatvalandę intervale, tačiau, žinoma, tai priklauso nuo metų. Pavyzdžiui 2007 m., ji (vidutinė elektros kaina - DELFI) siekė 80-90 eurų už megavatvalandę, tačiau dėl ekonomikos recesijos kainos nukrito iki 50 eurų už megavatvalandę ir žemiau. Ir mes parodėme, kad mūsų projektas vis dar išlieka pelningu, net kai rinkos kaina yra mažesnė nei 50 eurų už megavatvalandę, - teigė J. Špileris. - Mačiau iš Lietuvos ūkio viceministro pristatymo, kad kainų intervalas yra panašus į mūsų prognozuojamus kainų intervalus, taigi tai tarsi patvirtinimas mums ir, galbūt, Lietuvai.“

Anot J. Špilerio, Slovėnija planuoja statyti analogišką atominę elektrinę kaip Lietuvoje – planuojama pasirinkti panašaus tipo tiekėją, be to, bus ieškoma ir strateginio investuotojo.

„Mūsų (naujos atominės – DELFI) projektas yra energetikos plano dalis, - teigė J. Špileris. - Dabar dėl energetikos plano ir atominės elektrinės projekto, kuris yra plano dalis, bus diskutuojama parlamente.“

Šiuo metu Slovėnija vertina kelis galimus atominės technologijos tiekėjus, tačiau skaičiuojama, kad jėgainė galėtų kainuoti nuo 3,5 iki 5 mlrd. Eurų (12,08-17,26 mlrd. litų), elektrinės kaina taip pat priklausys nuo pasirinktų pajėgumų.

Jis svarsto, jog Slovėnijoje dėl naujos atominės elektrinės statybų greičiausiai taip pat bus šaukiamas referendumas.

Šį šeštadienį Lietuvos piliečiai yra kviečiami pasisakyti referendume dėl Visagine planuojamos naujos atominės elektrinės. Skelbta, jog galutinį sprendimą dėl savo dalyvavimo projekte Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas „Hitachi“ turėtų priimti iki 2015 m. gruodžio 31 d.

Lietuvos dalis būsimos Visagino AE projekte - 38 proc., Estijos – 22 proc., Latvijos ir "Hitachi" po 20 proc. Planuojamos elektrinės projekto kaina dabartinėmis kainomis gali siekti iki 5 mlrd. EUR (17,26 mlrd. Lt).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)