„Yra svarbu tinkamai žaisti rinkoje, perkant dujas kai jos pigiausios ir jas kaupti. Mes turime saugyklas Lietuvoje, galime bendradarbiauti ir su Latvija, kuri turi požeminę dujų saugyklą. Ir jeigu yra noras siekti, kad būtų vartotojui naudingesnis tarifas, tą gali padaryti. Jeigu nenori to daryti, gali rasti tūkstantį priežasčių pasakyti dėl ko reikia ne tiek mažinti, bet didinti kainas“, – penktadienį „Žinių radijui” teigė S. Skvernelis.

„Visi reguliatoriai, kurie kontroliuoja valstybės valdomą dalį – jie niekada nėra vartotojų pusėje“, – pridūrė jis.

Jis taip pat paminėjo, kad vartotojams iki dabar permetama 2022 m. VERT pasirinkimas už fiksuotas kainas ilgam laikotarpiui sudarinėti sandorius.

„Mes dujas tik perkame, tad jų kaina priklauso nuo to, kokiu momentu ir kur mes jas nusiperkame. Tai jeigu tu nusiperki, kaip buvo padaryta pernai metais, pačio piko metu, tai tu tas dujas turi parduoti už tiek, kiek nusipirkai arba dirbti į nuostolį“, – paminėjo jis.

Šiuo metu gamtinių dujų tiekimo tarifas maisto ruošai siekia 1,36 euro už kubinį metrą. Vartojantiems dujas šildymui jis siekia 0,87 Eur/kub. m. Be VERT nustatomo tarifo, antroji vartotojų grupė dar moka 3,99 euro pastovią dedamąją.

Pasak VERT, 2024 m. pirmąjį pusmetį 4 ct/kub. m gamtinės dujos pigs jas naudojantiems maisto ruošai (pirmajai vartotojų grupei), 7 ct/kub. m – jomis besišildantiems namus (antrajai vartotojų grupei).

Tuo metu visuomeninio elektros tiekimo tarifas, nuo sausio sieks 21,4 centus už kilovatvalandę.

Visuomeninio elektros tiekimo kaina aktuali tik trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojams. Ši vartotojų grupė nepriklausomą tiekėją gali rinktis iki 2026 metų.

ELTA primena, kad 2022 m. pabaigoje 75 proc. VERT gamtinių dujų portfelio buvo užfiksuoti su kaina, kuri yra 125 Eur/MWh. Fiksavimas buvo vykdomas dėl 2022 m. situacijos ir neapibrėžtumo rinkoje – buvo siekiama suvaldyti kainų svyravimus, kurie praėjusių metų vasarą ir rudenį pasiekė net 350 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją