Rinkos dalyviai anksčiau šį mėnesį prognozavo, kad elektra ir dujos buitiniams vartotojams nuo kitų metų sausio gali brangti apie 15–20 proc., o verslui elektra pabrangti gali net 30-60 proc.

Pasak premjero, vyriausybės veiksmai elektros ir dujų kainų augimą apribojo.

„Elektros brangimas kelia nerimą. „Su dalgiu“ jau buvo pasireikšta, nes jei to nebūtų buvę, mes turėtume dar kitokius skaičius. Tai (kainų augimas – BNS) būtų gerokai virš 30 proc.“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas akcentuoja, kad vyriausybė kainas gali paveikti ribotai, o pagrindine brangimo priežastimi yra didėjančios žaliavų kainos tarptautinėse rinkose.

„Brangimas susietas su nuo mūsų nepriklausančių faktorių –žaliavų kainomis tarptautinėse rinkose. Tiek dujos, tiek elektros energija keletą metų iš eilės pigo, bet yra tam tikras ciklas, todėl mūsų tikslas yra padaryti, kad tie skaičiai būtų kitokie. Manau, kad tie skaičiai (kainų augimo – BNS) dar nėra galutiniai“, – teigė S. Skvernelis.

Paskutinį kartą elektra vartotojams brango 2013 metais, vėliau kasmet ji pigo.

Nepriklausomos elektros tiekėjos „Elektrum Lietuva“ duomenimis, praėjusią savaitę elektros kaina Lietuvoje sumažėjo vienu centu iki 53,74 euro už megavatvalandę (MWh).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)