Pasak VŠT Klientų aptarnavimo departamento direktoriaus Vilmanto Markevičiaus, apie šilumos vartotojų pastatų parengimą šildymo sezonui bendrovė sužino pagal pastatų prižiūrėtojų pateiktus parengties šildymo sezonui aktus.

„Kol tokio patvirtinimo negauname, šildymo paslaugos negalime teikti. Šiandien, spręsdami iš turimos informacijos, galime teigti, kad tik apie 7 proc. (iš 7186 tik 482) sostinės pastatuose įrengtų šilumos punktų jau yra paruošti naujam šildymo sezonui. Ši situacija kelia nerimą, nes lauko oro temperatūra netrukus gali gerokai pasikeisti ir atsiras natūralus poreikis pradėti šildyti pastatus“, - pranešime cituojamas V. Markevičius.

DELFI rašė, kad savaitgalį prasidės staigus orų atvėsimas. Oro temperatūra vietomis gali kristi dvigubai.

Jo teigimu, tinkamas pastatų šilumos punktų ir vidaus sistemų parengimas šildymo sezonui yra labai svarbus šilumos vartotojams, nes nuo to priklauso šių įrenginių ir sistemų patikimumas žiemos metu.

VŠT Perdavimo tinklo departamento vadovo Algimanto Sadausko teigimu, šilumos punktų įrenginiai tiesiogiai arba netiesiogiai yra susiję ir su centralizuoto šilumos tiekimo tinklų įrenginiais. Šilumokaičių sandarumas susijęs su termofikacinio vandens arba karšto vandens kokybe, o šilumokaičių švarumas turi įtakos jų eksploatavimo efektyvumui - nešvaistoma energija, ilgesnis siurblių ir šilumokaičių eksploatavimo trukmė.

A. Sadauskas pastebi, kad dar labai mažai pastato savininkų ir gyventojų domisi bei analizuoja šilumos energijos suvartojimo duomenis ir kiek šie duomenys yra susiję su technine pastatų ir juose įrengtų šilumos punktų bei sistemų būkle.

„Pastato šilumos energijos suvartojimo palyginamoji analizė atskleidžia pastato būklę ir prižiūrėtojo darbo kokybę. Mes galime nustatyti ir informuoti apie vandens nutekėjimą pastato neprieinamose ir nematomose vietose, tačiau šias problemas prevenciškai turi spręsti pastatų valdytojai arba jų prižiūrėtojai“, - sako A. Sadauskas.

Pagal VŠT duomenis, pastaraisiais metais šildymo sezonas sostinėje buvo pradėtas spalio pradžioje: 2015 metais - spalio 8 dieną, 2016 metais - spalio 6 dieną, 2017 metais - spalio 5 dieną. Naują šildymo sezoną sostinėje pradedamas tuomet, kai pagal Lietuvos meteorologų skelbiamus duomenis tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė už +10 laipsnių.

Pasak VŠT atstovų, jei pastato prižiūrėtojai patvirtina, kad pastatas yra paruoštas šildymo sezonui ir gyventojai arba pastato valdytojas praneša, jog šildymą norėtų pradėti anksčiau, į šiuos poreikius bendrovė gali atsižvelgti ir šildymą pradėti suderintu laiku. Šilumos vartotojai, kurių šilumos punktai yra prijungti pagal nepriklausomą prijungimo schemą, turi teisę patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos, nepažeisdami teisės aktuose nustatytų higienos normų. Šilumos punktai, prijungti pagal priklausomą schemą gali būti pradėti šildyti tik savivaldybei paskelbus apie šildymo sezono pradžią.

Papildyta 17:32 „Mano būstas“ komentaru

„Galime nuraminti tiek gyventojus, tiek šilumos tiekėjus - visi daugiabučiai namai, kuriuos prižiūri „Mano Būsto“ įmonių grupė, tinkamai paruošti artėjančiam žiemos sezonui. Intensyvūs pasirengimo darbai truko 5 mėnesius ir buvo užbaigti rugsėjo viduryje. Šilumos tiekėjui yra išsiųsta visa reikalinga dokumentacija, tad tik laiko klausimas, kada ji pasiesks adresatą. Natūralu, kad prasidėjus šildymo sezonui, ypač senesniuose namuose, gali pasitaikyti tam tikrų gedimų, todėl prašome gyventojų, kurie šildymo sezono pradžioje pastebės sutrikimus šildymo sistemose, apie tai informuoti visą parą veikiantį Klientų aptarnavimo centrą“, - DELFI atsiųstame pranešime cituojamas bendrovės „Mano Būstas“ atstovas spaudai Paulius Ugianskis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)