„Problema susiformavo 2016–2021 metais, todėl, turbūt, atsakomybę turėtų prisiimti ir buvusioji Vyriausybė“, – Vyriausybės valandos metu Seime ketvirtadienį sakė G. Skaistė.

Spalio pabaigoje Valstybės kontrolė (VK) nustatė, kad 2018–2021 m. vienas vartotojas (tiek buitinis, tiek nebuitinis) už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro – nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

Permoka esą susidarė, nes ESO ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skirtingai traktavo 2016–2021 m. taikytą elektros energijos paslaugų nustatymo metodiką.

VERT nustatytas permokos grąžinimo terminas siekia 15 metų. Vis tik reguliuotojo vadovas Renatas Pocius trečiadienį užsiminė, kad su ESO iki metų pabaigos turėtų būti sutartas naujas, trumpesnis laikotarpis, per kurį vartotojams lėšos bus grąžintos.

Ministrė patikino, kad VERT, o ne Ministrų kabinetas atsakingas už spartesnį permokos grąžinimo terminą.

„Kaip bus atlyginamos nepakankamos investicijos gyventojams, pasako valstybinis reguliuotojas. Jis patvirtino tokį terminą, kuris buvo įvardintas žiniasklaidoje“, – sakė G. Skaistė.

„Dabar yra kalbama apie tai, kad terminas būtų sutrumpintas“, – pridūrė ministrė.


Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė tikino, kad VK ataskaitoje paviešinta vidutinė vieno vartotojo permokos suma apskaičiuota „pakankamai nekorektiškai“, kadangi nebuvo atsižvelgta, kiek vidutiniškai permokėjo būtent buitiniai vartotojai.

„Nebuvo paimtas realus gyvenimo pavyzdys – vidutinis vartotojas, kurio elektros suvartojimą vidutiniškai per mėnesį ar metu daugmaž žinome“, – sakė ji.

Savo ruožtu R. Pocius anksčiau yra sakęs, kad, preliminariu vertinimu, buitiniams klientams ESO turės grąžinti apie 51 mln. eurų permokos. Jo teigimu, skaičiuojant pagal vidutinį mėnesinį suvartojimą – 147 kilovatvalandes – gyventojai per metus permokėjo apie 7 eurus ir 42 centus, per mėnesį – apie 62 centus.

„Tos dešimtys eurų, kurios nuskambėjo, žmonėms galbūt pasirodė kaip labai įspūdingos sumos, bet, iš tikrųjų, jei grįžtame prie vartotojų, kurie yra realūs, t. y. maži buitiniai vartotojai, (...) ten ta susidariusi permokos suma yra kartais mažesnė“, – Vyriausybės pusvalandžio metu kalbėjo I. Šimonytė.

Reguliuotojo vertinimu, priskaičiavus palūkanas, iš viso vartotojams (tiek buitiniams, tiek nebuitiniams) ESO grąžins apie 200 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)