Komisija sprendė dėl terminalo operatorės „Klaipėdos naftos“ siūlymo nuo 2020 metų iki 2025 metų sausio 1 dienos nustatyti dabar taikomą būtinąjį kiekį 325–503 mln. kubų per metus (arba 3,87-5,98 TWh).

Bendrovės teigimu, šiuo metu nustatytas SGD būtinojo kiekio intervalas įtvirtina tinkamą ir pagrįstą SGD terminalo būtinąjį kiekį.

„503 mln. kubinių metrų yra didžiausias galimas minimalus kiekis, tai yra kiekis, kurio reikėtų, jei terminalas veiktų nepertraukiamai ir tiektų dujas į perdavimo sistemą kiekvieną dieną be sustojimų. Tokiu atveju, jei konkrečiais metais numatoma, kad tam tikrais laikotarpiais dujos nebus tiekiamos į perdavimo sistemą, minimalus kiekis gali būti mažesnis (nuo 325 mln. kubinių metrų)“, – teigė bendrovė.

SGD būtinąjį kiekį įsigyja ir į terminalą pristato „Lietuvos energijai“ priklausanti bendrovė „Lietuvos energijos tiekimas“.

„Įstatymuose yra įtvirtinta, kad kas penkerius metus turi būti perskaičiuojamas šitas kiekis ir kadangi šiemet baigiasi pirmasis penkerių metų laikotarpis, tai šiuo metu derinama ir Vyriausybė turėtų patvirtinti nuo 2020 iki 2025 metų laikotarpio kiekį“, – BNS teigė „Lietuvos energijos“ atstovas Artūras Ketlerius.

Būtinasis kiekis yra minimalus kiekis, kurio reikia, kad SGD terminalas visada būtų techniškai pasiruošęs tiekti kokybės reikalavimus atitinkančias dujas į perdavimo sistemą.

„Tačiau dujų kiekvienais metais būna atgabenama ir daugiau, tai priklauso nuo terminalo naudotojų komercinių interesų“, – aiškina „Klaipėdos nafta“.

Kainų komisija būtinąjį kiekį naudoja skaičiuodama gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomą dedamąją prie gamtinių dujų perdavimo kainos (saugumo dedamoji), kurią moka visi gamtinių dujų vartotojai, prijungti prie gamtinių dujų perdavimo sistemos.

Siekiant sumažinti terminalo išlaikymo kaštus, Seimas pernai gruodį leido išpirkti terminalo laivą-saugyklą. Vis dėlto kai kurie stebėtojai sako, kad šis žingsnis tik nukels kaštus vėlesniam laikui ir ragina atidžiau įvertinti galimą dujų vartojimo mažėjimą.

Iki 2024 metų pabaigos pasibaigs laivo-saugyklos „Independence“ nuomos iš Norvegijos bendrovės „Hoegh LNG“ sutartis.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)