Tai numatančias Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisas įregistravo Aplinkos ministras, Seimo narys Simonas Gentvilas ir Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas. Jie tikisi, kad siūlomi įstatymo pakeitimai padidins saulės elektrinių statybų galimybes.

Pasak S. Gentvilo ir L. Jonausko, Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų ir Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymuose, reglamentuojančiuose saulės šviesos energijos elektrines, yra susidariusi kolizija.

Projekto autorių teigimu, vadovaujantis Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymu ariamoji žemė, kurios dirvožemio našumas didesnis už vidutinį šalyje, taip pat žemė, kurioje yra eksploatuojamos melioracijos sistemos, turi būti naudojama taip, kad nesumažėtų jos plotas, kas iš esmės apriboja saulės energijos elektrinių statybas tokioje žemėje.

„Tačiau vadovaujantis Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymu, statant saulės šviesos energijos elektrines (tarp jų saulės šviesos energijos elektrines, kurios yra hibridinės elektrinės dalis) žemės ūkio paskirties sklypuose, galimybė naudoti žemę pagal nustatytą pagrindinę naudojimo paskirtį ir būdą neturi būti užtikrinta“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

S. Gentvilas ir L. Jonauskas taip pat atkreipia dėmesį, kad vadovaujantis aplinkosauginiais reikalavimais planuojant, statant ir eksploatuojant saulės šviesos energijos elektrinę nukastas derlingas dirvožemis turi būti saugomas ir panaudojamas rekultivuoti pažeistą žemę arba gerinti mažai produktyvias žemės ūkio naudmenas.

Šiuo metu galiojantis Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas reglamentuoja, kad Žemės ūkio paskirties žemės sklypuose dirvožemio apsaugos tikslais taikomos šios specialiosios žemės naudojimo sąlygos: ariamoji žemė, kurios dirvožemio našumas didesnis už vidutinį šalyje, taip pat žemė, kurioje yra eksploatuojamos melioracijos sistemos, turi būti naudojama taip, kad nesumažėtų jos plotas, išskyrus ekologiškai nuskurdintas gamtinio karkaso teritorijas, ir nepablogėtų dirvožemio savybės.

„Tai iš esmės uždraudžia saulės elektrinių statybą tokioje žemėje“, – sako S. Gentvilas ir L. Jonauskas, siūlydami išspręsti šią problemą įstatymo pataisomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją