Jeigu Seimas pritartų jo įregistruotam pasiūlymui Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektui, gaminančio elektros vartotojo iki 2000 eurų per metus gautos pajamos už jo pagamintą ir parduotą elektros energiją nebūtų apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

„Gaminantiems elektros vartotojams atsirandant naujų apskaitos galimybių, t. y. pereinant iš apskaitos kilovatvalandėmis prie apskaitos eurais kyla praktinių klausimų dėl pajamų apmokestinimo. Šiuo siūlymu teikiama, kad gaminančio elektros vartotojo iki 2000 eurų per metus gautos pajamos už jo pagamintą ir parduotą elektros energiją nebūtų apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

Vidutinė 2022 m. biržos kaina buvo 230,23 Eur/MWh, tikėtina, kad 2023-iaisiais ji bus žemesnė ir leis gaminančiam vartotojui parduoti tiekėjui daugiau nei 10 MWh elektros energijos pajamų neapmokestinant“, – savo pasiūlymą aiškina parlamentaras V. Gapšys.

Aiškiai sureglamentavus apmokestinimo santykius, gaminantys vartotojai, anot jo, galės lanksčiau išnaudoti gautas pajamas už elektros energiją, t.y. ne tik pirkdami trūkstamą energiją iš tiekėjo, bet ir, pvz., įkraudami elektromobilį viešojo įkrovimo tinkle.

Kartu su V. Gapšiu pasiūlymą teikia Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas, seniūno pavaduotoja Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Seimo vicepirmininkas “darbietis” Andrius Mazuronis, Darbo partijos frakcijos nariai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Vigilijus Jukna.