„Nors nebuvo taip užmanyta nuo pradžių, kai projektas buvo pradėtas įgyvendinti, tačiau dabar Klaipėdos suskystintų dujų terminalas tampa regioninės svarbos projektu. Mūsų vertinimu, pagal tai, kaip yra išdėlioti prioritetai, naudojimo, terminalo pajėgumų, kurie nėra maži, tikrai tas terminalas turi būti labai svarbus veiksnys apsirūpinant mūsų regione dujomis”, – penktadienį Rygoje po susitikimo su Baltijos šalių premjerais žurnalistams teigė I. Šimonytė.

Politikė aiškino, kad skirstant dujų pajėgumus galioja labai skirtingi kontraktai, tačiau Lietuvai pavyksta labai gerai balansuoti tarp būtinybės užtikrinti sistemų saugumą ir komercinių interesų.

„Žinoma yra labai skirtingi kontraktai tuos pajėgumus skirstant, yra ilgalaikiai kontraktai, yra spotiniai kontraktai, yra ES taisyklės, pagal kurias mes turime veikti, tačiau mes labai gerai balansuojame būtinybe užtikrinti sistemų saugumą ir stabilumą bei kažkokius komercinius interesus, kurie taip pat žinoma tokiais atvejais yra, nes yra įmonės, kurios perka dujas kaip žaliavą ar naudoja kitiems tikslams“, – sakė Vyriausybės vadovė.

„Mūsų prioritetas, kalbant apie terminalo pajėgumų naudojimą, be jokios abejonės, yra energetinis saugumas, mūsų viso regiono, Lietuvos, bet ir kitų kaimyninių valstybių ir skirstant pajėgumus yra į tai atsižvelgiama bei darome viską, kad Klaipėdos terminalas kaip įmanoma geriau tarnautų mūsų regiono energetiniam saugumui”, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad balandžio pradžioje Lietuva tapo pirmąja Europos Sąjungos valstybe, kuri visiškai atsisakė rusiškų dujų: Lietuvos dujų perdavimo sistema nuo šio mėnesio pradžios veikia be rusiškų dujų importo.

Per 2021 m. vykusią metinę pajėgumų skirstymo procedūrą 2021 m. spalio 1 d. prasidėjusiems dujų metams iš anksto buvo užsakyta 8,9 TWh SGD terminalo išdujinimo pajėgumų.

Pasak terminalą valdančios „Klaipėdos naftos“ komercijos direktoriaus Mindaugo Navako, ilguoju laikotarpiu Klaipėdos SGD terminalo techninius išdujinimo pajėgumus būtų galima išplėsti nuo esamų 3,75 mlrd. kub. m iki 5 mlrd. kub. metrų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją