Faktą, kad neregėtas aukštumas pasiekusios importuojamo kuro kainos ateityje tik augs, neseniai patvirtino vienintelės gamtinių dujų tiekėjos į Lietuvą bendrovės „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris. Anot jo, „Gazprom“ prognozuoja, kad naftos barelio kaina, šiuo metu sudaranti apie 140 JAV dolerių, 2009 metais kils iki 250 JAV dolerių. Dujų kainų kilimas tiesiogiai siejamas su naftos kainų pokyčiais.

„Jau dabar energijos kainos yra sunkiai pakeliamos daugeliui šalies gyventojų, ateityje situacija tik sunkės. Todėl Lietuvai būtina kuo skubiau renovuoti milžiniškais mastais šilumą švaistančius daugiabučius namus ir stiprinti pigesnio vietinio atsinaujinančio kuro rinką“, - teigė sostinę šildančios bendrovės „Vilniaus energija“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Anot jo, gyventojų išlaidos šilumos energijai priklauso ne tik nuo šilumos tiekėjų pastangų modernizuoti šilumos ūkį. „Pastangos sumažinti šilumos energijos savikainą išgaruoja pro kiauras Vilniaus daugiabučių namų sienas“, - teigė R. Germanas.

Pasak Lietuvos daugiabučių namų savininkų bendrijų federacijos prezidento Juozo Antanaičio, šalies daugiabučių namų būklė – tragiška. „Jau ne vienus metus valstybė nejuda iš mirties taško spręsdama daugiabučių renovacijos problemą – visoje šalyje atnaujintos vos kelios dešimtys namų. Apmaudu, tačiau dėl neryžtingų valdžios sprendimų žmonių pinigus švaistančių Lietuvos daugiabučių būklę šiandien tegalime sulyginti su ekonomiškai atsilikusių vidurio Azijos šalių daugiabučiais“, - sakė J. Antanaitis.

Anot Lietuvos Laisvosios rinkos instituto eksperto Žilvino Šilėno, „ne kompensacija, o renovacija išgelbės nuo smarkiai augančių energijos kainų. Gyventojams savo būstu reikia rūpintis patiems, o valstybei - neskatinti neūkiškumo“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją