„Pritariame Vyriausybės svarstymams leisti šilumos kainas perskaičiuoti kas mėnesį ar ketvirtį. Dėl laiku neperskaičiuotų šilumos kainų 2006-2008 metais šilumos tiekimo įmonės patyrė apie 437 mln. litų nuostolių. Susiklosčius tokiai situacijai nebeturime lėšų investicijoms į biokuro ūkio plėtrą, kuri užtikrina mažesnes šilumos kainas, naujų darbo vietų kūrimą ir ekologišką šilumos gamybą“, - sakė V. Stasiūnas.

Šilumos tiekėjai ragina valstybę prisidėti prie alternatyvaus gamtinėms dujoms biokuro naudojimo plėtros, didinti vietiniu kuru kūrenamų kogeneracinių jėgainių skaičių, pradėti naudoti komunalines atliekas ir kitą vietinį kurą šilumos ir elektros energijos gamybai.

Šiuo metu naudojant biokurą Lietuvoje pagaminama apie 17 proc. visos centralizuotai gaminamos šilumos energijos, tvirtinama asociacijos pranešime spaudai. Jei būtų padidinta biokuru pagaminamos energijos dalis, pinigai liktų šalies viduje.

Anot šilumininkų, 1999-2008 metais Lietuvos šilumos tiekimo įmonės už Rusijos bendrovės „Gazprom“ importuojamas gamtines dujas iš viso sumokėjo apie 5 milijardus litų.

Vidutinė dujų kaina Europai 2009 m. gali būti 280 dolerių už 1 tūkstantį kubinių metrų. Tokią prognozę trečiadienį pateikė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas. Tuo tarpu šiemet Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), nustatydama dujų kainas, prognozavo, kad dujas Lietuva importuos už 350 Lt/tūkst. kubinių metrų.

Šiuo metu vidutinė dujų kaina Europai yra 450 dolerių už 1 tūkstantį kubinių metrų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją