Yra žinoma, kad Vilniaus kogeneracinė jėgainė veiks ne pilnu, o bandomuoju režimu, tad kyla klausimas – ar tikrai to pakaks?

„Visų pirma, Vilniuje mes turime ne vieną šilumos gamintoją. Yra organizuojami aukcionai, kuriuose dalyvauja 7-8 ar panašiai kompanijų, kurios siūlo parduoti šilumą.

Jeigu kalbėtume apie Vilniaus kogeneracinę jėgainę, tai ji pagamina 20-30 proc., kai veiks pilnu pajėgumu – maksimaliai iki 40 procentų tos šilumos, kurios gali prireikti Vilniaus miestui. Tai, jeigu mes kalbame skaičiais, kartais maksimali galia, kuri yra reikalinga Vilniui, siekia 800 megavatų. Ši jėgainė veikia 240 megavatų maksimalia galia“, – teigė Delfi laidoje „Piniginiai reikalai“ „Ignitis grupės“ reguliavimo projektų vadovas Arūnas Molis.

Arūnas Molis

Tai reiškia, kad net veikiant pilnu pajėgumu, visos šilumos ši jėgainė Vilniui vis tiek nepagamins.

„Savaime suprantama, kada pasileis abudu blokai pilnu pajėgumu – žinoma, daugiau biokuro turėsime mūsų šilumos gamybos balanse. Biokuras visą laiką yra pigesnis negu gamtinės dujos ir šiemet biokuras yra gerokai pigesnis negu buvo praėjusiais metais. Tos prielaidos iš gamintojo pusės, iš tikrųjų, yra tam, kad šilumos tarifai gyventojams išliktų panašūs arba dar net ir mažesni“, – teigė A. Molis.

Tiesa, pasak pašnekovo, žinant tai, omenyje reikia turėti ir dar vieną dalyką.

„Galutinę kainą, vis dėlto, lemia dar ir kiti veiksniai – infrastruktūros išlaikymas ir kiti su tiekėjais susiję veiksmai. Šiuo atveju, su Vilniaus šilumos tinklais“, – aiškino jis.

Pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad skelbia šildymo pradžią. Kaip rašyta pranešime, 2023–2024 m. šildymo sezonas pradedamas mažesne šilumos kaina nei pernai spalį, kuri šiemet yra 8,02 ct/kWh. Prognozuojama, kad kaina turėtų išlikti panašiame lygyje, kai vidurkis siekė 8,01 ct/kWh.

Preliminariai vertinama, kad šiemet šilumos gamybai naudojamo kuro struktūroje 65 proc. sudarys nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) pagaminta šiluma, išgaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Dar 13 proc. reikalingos šilumos bendrovė pagamins iš biokuro savo gamybos šaltiniuose. 22 proc. turėtų sudaryti gamtinės dujos, kurios padės užtikrinti šilumos poreikį, kol Vilniaus kogeneracinė jėgainė pradės veikti pilnu pajėgumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją