Anot bendrovės, šį sezoną didžioji dalis, net 58 proc., vilniečiams patiektos šilumos buvo pagaminta iš atsinaujinančių energijos šaltinių (biokuro), 31 proc. – iš mažasierio mazuto, 10 proc. – iš gamtinių dujų, 1 proc. iš kitų kuro rūšių.

Pažymima, kad balansavus skirtingas kuro rūšis Vilniuje šilumos kaina nuolat mažėjo ir buvo viena mažiausių Lietuvoje. Gruodžio, sausio, vasario ir kovo mėnesiais sostinės gyventojai už šilumą mokėjo mažiausiai tarp didžiųjų šalies miestų. Vidutinė 2022–2023 m. šildymo sezono šilumos kaina siekė 8,01 ct/kWh be PVM ir buvo 6 proc. mažesnė nei praėjusį sezoną, kuomet šiluma vidutiniškai kainavo 8,48 ct/kWh be PVM.

Mažiausiai už šilumą bendrovės klientai mokėjo kovą – 6,97 ct/kWh be PVM, arba 30 proc. pigiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kai šiluma kainavo 9,98 ct/kWh be PVM. Nuo rugsėjo mėnesio, kai šilumos kaina dėl brangaus kuro buvo išaugusi iki 16,11 ct/kWh be PVM, šilumos kaina susitraukė daugiau nei dvigubai, t. y. 56 proc.

„(...) Siekiant suvaldyti rudenį augusias kainas, pasitelkėme alternatyvų kurą, kuris leido klientams pasiūlyti bene mažiausią šilumos kainą visoje šalyje. (...) Tačiau neatsižadame savo planų iki 2030 m. Vilniuje atsisakyti iškastinio kuro šilumos gamybai – tai mūsų kelias švarios ir efektyvios energetikos link“, – sako bendrovės generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.

Šį šildymo sezoną besitraukianti šilumos kaina turėjo įtakos ir sąskaitų dydžiui. Nuo 2023 m. jos taip pat pastebimai mažėjo, lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, neįtraukiant šildymo sezono pradžios ir pabaigos mėnesių, kuomet paslaugos teiktos skirtingu laiku.

Pavyzdžiui, 50 kv. m. buto šildymas renovuotame daugiabutyje vidutiniškai per mėnesį kainavo 53 eurus, o 2021–2022 m. šildymo sezoną kiek daugiau – 67 eurus. Atitinkamai nerenovuotų, energetiškai neefektyvių daugiabučių gyventojai šildymui šiemet per mėnesį vidutiniškai išleido apie 91 eurą, kai pernai teko mokėti apie 114 eurų

Anot bendrovės, šalčiausias šio šildymo sezono mėnuo buvo gruodis, kuomet vidutinė lauko oro temperatūra siekė -3 laipsnius. Šalčiausia sezono para fiksuota sausio 7-ąją, kai vidutinė paros temperatūra siekė 11,8 laipsnio šalčio. Šią parą į tinklą buvo pateikta 18 234 MWh šilumos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją