„Apibendrinant galima pasakyti, kad šis lapkritis buvo šiltesnis nei daugiametis, taigi šilumos suvartojimas buvo mažesnis. Tačiau miestuose padėtis yra skirtinga. Pavyzdžiui, apšiltintame name, kuris šildomas biokuru, už buto šildymą gyventojai mokės 60 Lt, o nesutvarkytame name tame mieste, kur kūrenamos dujos, tokio paties buvo savininkas mokės ir 440 Lt”, – DELFI sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) vadovas Vytautas Stasiūnas.

Preliminariais asociacijos skaičiavimais, sovietiniuose nešiltintuose namuose, kurie Lietuvoje sudaro daugumą daugiabučių, 60 kv. m butuose gyvenantys žmonės už lapkritį vidutiniškai turėtų mokėti 261 Lt, jei mieste deginamos dujos arba 180 Lt, jei kūrenamas biokuras.

Taupiuose naujuose arba renovuotuose daugiabučiuose gyvenantys žmonės už 60 kv. m butą turėtų sulaukti 87 Lt sąskaitos, jei šilumai gaminti deginamos dujos arba 60 Lt, jei kūrenamas biokuras.

Liūdniausios žinios laukia pačių seniausių ir kiauriausių daugiabučių gyventojų. Čia už tokio paties dydžio buto šildymą teks vidutiniškai mokėti 300-435 Lt priklausomai nuo naudojamo kuro rūšies.

Vytautas Stasiūnas
Pasak V. Stasiūno, šiemet lyginant su praėjusiais metais, šildymas didžiuosiuose miestuose yra atpigęs 2-4 ct/kWh.

Tai lėmė šiek tiek pigusios dujos, Vilniuje neliko vadinamojo „Imbraso mokesčio“, padidėjo biokuro dalis gaminant šildymą, Klaipėdoje buvo pradėtos deginti komunalinės atliekos, Šiauliuose pastatyta biokuro kogeneracinę elektrinė, Panevėžyje – biokuro katilai.

Tačiau ne visi džiaugsis, nes, pasak V. Stasiūno, Anykščiuose, Prienuose, Joniškyje, Šalčininkuose, Vilniaus gyventojams, šildymą gaunantiems iš bendrovės „Balterma“, šiemet šiluma nepigo.

Tik biokuru šildosi Molėtai, Ignalina, Šilalė, Širvintos, Raseiniai, Birštonas, Šilutė.

Vidutinė oro temperatūra lapkritį buvo 5 laipsniai šilumos. Tokia pati temperatūra buvo ir praėjusį lapkritį, o vidutinė daugiametė lapkričio temperatūra yra 1,9 laipsniai šilumos.

Asociacija skaičiuoja, kad šį šildymo sezoną 60 kv. m butas naujausiame ir taupiausiame daugiabutyje per mėnesį sunaudos apie 540 kWh šilumos, už kurias reikės mokėti apie 150 Lt.

Tuo metu tokio paties ploto butas sovietinio tipo neapšiltintame daugiabutyje, kuriame įdiegta individuali apskaita, sunaudos apie 900 kWh, už kurias reikės mokėti apie 252 Lt.

70 proc. visų Lietuvos daugiabučių yra statyti sovietmečiu ir visiškai nerenovuoti. Juose 60 kv. m butas turėtų suvartoti apie 1260 kWh, už kurias ateis apie 353 Lt sąskaita.

Tuo metu ypač senuose ir netvarkinguose daugiabučiuose 60 kv. m dydžio butuose gyvenantys žmonės, prognozuojama, sunaudos apie 1500-2100 kWh ir mokės 420-588 Lt.

DELFI primena, kad Lietuvos vis dar dauguma šilumos gaminama deginant rusiškas dujas, už kurias Lietuva moka vieną didžiausių kainų Europos Sąjungoje.

Šiuo metu Lietuvos Vyriausybė bando su „Gazprom" susiderėti dėl mažesnių kainų, tačiau jokių rezultatų dar nepasiekta. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, tūkstantis kubinių metrų dujų Lietuvai kainavo daugiau nei 1200 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)