Siekiant išvengti gyventojų susirgimų dėl smarkiai atvėsusių orų, šią savaitę pradedamas 2023–2024 m. šildymo sezonas. Pirmiausia šiluma pasieks Šiaulių miesto švietimo biudžetines įstaigas, Šiaulių miesto savivaldybės globos namus, Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namus, kompleksinių paslaugų namus „Alka“ ir Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centrą.

Šiose įstaigose radiatoriai ims šilti spalio 10 dieną, antradienį.
Kitiems vartotojams šildymo sezonas pradedamas nuo spalio 12 d., šildymą vartotojams įjungiant ne vėliau kaip iki spalio 13 d.

„Neabejotina, kad sveikata yra didžiausias žmogaus turtas, o žinant, kad spalio mėnesio šilumos kaina Šiaulių mieste, palyginus su praėjusiais metais, yra net 30 proc. mažesnė, nėra tikslinga ilgai laukti. Verta tausoti kiekvieno gyventojo, ypatingai – vaiko sveikatą. Būtų neatleistina, jei dėl šaltų ir drėgnų patalpų žmonės imtų sirgti“, – pranešime teigė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Panevėžys pradeda šildymo sezoną ugdymo įstaigose


Panevėžio miesto savivaldybės sprendimu, nuo antradienio pradedamos šildyti ikimokyklinio, bendrojo ugdymo, neformaliojo vaikų švietimo ir formalųjį švietimą papildančio ugdymo įstaigos.

Nurodoma, kad sveikatos priežiūros įstaigose šildymas įjungiamas įstaigų vadovų nuožiūra pagal poreikį. Miesto gyvenamųjų namų, biudžetinių įstaigų, įmonių ir organizacijų šildymo sezono pradžia dar neskelbiama.

„Primename, kad esant techninėms galimybėms, suderinus su šilumos tiekėju, šilumos vartotojai, nepažeisdami teisės aktuose nustatytų higienos normų, gali patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios. Daugiabučių namų gyventojai turi teisę pradėti šildymo sezoną savo nuožiūra. Jei norite šildytis anksčiau arba vėliau, šiam sprendimui turi pritarti daugiau kaip pusė gyventojų.

Be to, daugelio miesto daugiabučių šilumos punktai yra modernizuoti, t. y. oro temperatūrai pasiekus apie 10 laipsnių šilumos, jie įsijungia automatiškai“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Vilnius ir Klaipėda šią savaitę neplanuoja pradėti šildymo sezono


Šiaulių miesto savivaldybei paskelbus apie šią savaitę pradedamą šildymo sezoną, Vilnius ir Klaipėda kol kas to daryti nesiruošia.

Vilniaus miesto savivaldybė (VMS) tvirtina, kad nuo antradienio VMS pavaldžios švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigos galės pagal poreikį pradėti šildymą. Tačiau šildymo sezono pradžia, kuomet šildymas įjungiamas visuose prie centralizuotos šildymo sistemos prijungtuose pastatuose, dar nėra skelbiama.

„Savivaldybė stebi orų prognozes ir faktines sąlygas, šildymo sezonas bus skelbiamas išliekant žemoms lauko temperatūroms. Nors šildymo sezonas dar nėra pradedamas, gyventojai turi teisę savo daugiabutyje name šildymo sezoną pradėti anksčiau nei jis prasidės visame mieste. Tam balsavimu turi pritarti daugiau nei pusė namo butų savininkų“, – Eltai teigė VMS Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.

„Šio spalio šilumos kaina yra maždaug 10 proc. mažesnė nei praėjusių metų spalį – šiemet spalio šilumos kaina yra 8,02 ct/kWh (be PVM), o pernai spalį siekė 8,90 ct/kWh (be PVM). Prognozuojama, kad šilumos kaina šį šildymo sezoną turėtų išlikti panašiame lygyje kaip ir praėjusiais metais, kai vidurkis siekė 8,01 ct/kWh“, – aiškino jis.

Tuo tarpu Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas sakė, kad uostamiestyje šią savaitę neplanuojama pradėti šildymo sezono, atsižvelgus į orų prognozę.

„Šildymo sezono pradžią, atsižvelgdama į faktinę lauko oro temperatūrą, savivaldybė nustato savo pavaldume esančioms įstaigoms. Kitu laiku, nei savivaldybės nustatyta šildymo sezono pradžia, kiti šilumos vartotojai, įskaitant ir daugiabučių namų gyventojus, balsų dauguma gali patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios, nepažeidžiant higienos normų reikalavimų“, – perduotame komentare tvirtino A. Žukas.

Praėjusiais metais šildymo sezonas sostinėje prasidėjo nuo spalio 17 d., 2022–2023 m. šildymo sezonas Klaipėdos miesto savivaldybės socialinių paslaugų, ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo biudžetinėse įstaigose pradėtas pernai spalio 18 d., kitiems šilumos vartotojams šilumą pradėta tiekti spalio 26 d.