Terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ ketvirtadienį pranešė baigusi pajėgumų paskirstymą ir pasirašiusi sutartis su dviem klientais. Tikėtina, tai yra valstybės valdomos „Ignitis grupės“ elektros ir dujų tiekimo įmonė „Ignitis“ ir didžiausia dujų vartotoja šalyje Jonavos trąšų gamintoja „Achema“.

Kiti ar tie patys terminalo naudotojai pajėgumus gali užsakyti ir vėliau. Pernai iš anksto buvo paskirstyta 5 TWh, o per visus dujų metus jau išdujinta 22,139 TWh dujų.

„Klaipėdos naftos“ Klaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis pažymi, kad terminalo naudotojai yra labiau linkę užsakyti laisvus terminalo pajėgumus metų eigoje.

„Tokią praktiką sąlygoja žemų pasaulinių SGD kainų, kurios vyrauja jau nuo metų pradžios, ir su tuo susijusios trumpalaikių sandorių (angl. spot) rinkos dinamikos. SGD terminalas sudaro galimybes klientams lanksčiai reaguoti į aktualius rinkos pokyčius ir atitinkamai koreguoti perkrovos ir išdujinimo poreikius terminale“, – pranešime sako A. Molis.

Per šiuos dujų metus, kurie trunka nuo pernai spalio iki šių metų rugsėjo pabaigos, terminale priimta apie pusšimtis dujovežių, iki rugsėjo pabaigos laukiama dar 21 dujovežio.

Per šį laikotarpį atgabenta 2,4 mln. kubų SGD arba 15,2 TWh dujų, kai bendras Lietuvos suvartojimas buvo 17,3 TWh – daugiau nei 87 proc. dujų patiekta per SGD terminalą. 69 proc. SGD importuota iš Norvegijos, 18 proc. iš – JAV, 12 proc. – iš Rusijos (mažos apimties kroviniai).

Bendras skirstomų SGD terminalo pajėgumų dydis, esant konkrečioms sąlygoms, sudaro 44 TWh per metus.

Operatorė balandį skelbė, kad SGD terminalu naudojasi penkios įmonės iš Lietuvos ir Estijos. BNS žiniomis, tai yra „Ignitis“, „Achema“, žaliavų prekybos grupės „Imlitex Holdings“ bendrovė „Imlitex“, Estijos energetikos koncernas „Eesti Energia“ ir dujų bendrovė „Elenger“ („Eesti Gaas“).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)