Serbijos ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica teigė, jog ilgalaikės tiekimo sutarties su "Gazprom" nauda yra "neįkainojama", ir atmetė nerimą dėl per mažos NIS 51 proc. akcijų paketo kainos. Pasak jo, pagrindinis Serbijos tikslas yra užtikrinti ekonominę šalies plėtrą.

"Gazprom" generalinis direktorius Aleksejus Mileris naujienų agentūroms teigė: "Baigiame derybas su Serbija, jau rengiamas tarpvyriausybinės sutarties projektas".

"Gazprom" už akcijas sumokės daugiau nei praėjusį mėnesį pateiktas 900 mln. eurų lėšomis ir investicijomis pasiūlymas, tačiau Rusijos energetikos milžinei pavyks išvengti aukciono, kuris gerokai padidintų paketo kainą.

Šis sandoris suskaldė Serbijos vyriausybę. Dėl V. Koštunicos spaudimo buvo priverstas pasitraukti ūkio ministras Mladjanas Dinkičius, sandorį su "Gazprom" pavadinęs "žeminančiu".

Tačiau Belgradas dar gali susikirsti su Briuseliu, nes sandoryje numatomos išskirtinės tiekimo teisės "Gazprom", pasak energetikos analitikų, pažeidžia prekybos ir energetikos sutartis, kurias Serbija jau pasirašė su Vakarų Balkanų kaimynėmis ir Europos Sąjunga (ES).

"Vien kalbos apie tokios sutarties su Rusija pasirašymą siunčią neigiamą signalą kitoms sutarties narėms", - teigė vienas tarptautinės konsultacinės agentūros ekspertų. Prie Vidurio Europos laisvos prekybos sutarties Serbija prisijungė prieš metus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją