Šiomis Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisomis norima iš dalies gyventojams sumažinti finansinę naštą už šildymą ir karštą vandenį 2022–2023 metų ir 2023–2024 metų šildymo sezonais, toliau augant energetinių žaliavų kainoms pasaulio rinkose.

Jas palaikė visi 116 balsavusių parlamentarų, pritarusių ir skubos tvarkos taikymui.

Lengvatą ketinama padengti biudžeto lėšomis – Finansų ministerijos skaičiavimais, ateinantį šildymo sezoną dėl to biudžetas netektų apie 54 mln. eurų, o dar kitą – apie 57 mln. eurų, jei energijos kainos jo metu išliks tokios pat kaip 2023 m. pirmąjį pusmetį.

Ji teikiama skubos tvarka tam, kad ją pritaikyti būtų galima jau nuo šio šildymo sezono pradžios. Vyriausybei ji pristatyta buvo vakar, trečiadienį.

„Matome, kad energijos kainos išlieka aukštos, taip pat brango tos kuro rūšys, kurios naudojamos centralizuotai tiekiamam šildymui (net tik dujos, bet ir biokuras). Taip pat tikėtina, kad šildymo kainos išliks aukštos, o kai kur gal net šiek tiek kils“, – pataisų būtinybę trečiadienį Vyriausybėje argumentavo ministrė.

„Manome, kad PVM lengvata rinkoje, kur kainos reguliuojamos, pasiekia vartotoją pilna apimtimi, todėl yra taikli“, – sakė ji.

Analogiška PVM lengvata atgaline data buvo pritaikyta nuo 2022 m. sausio 1 d. iki balandžio 30 d., po to, kai kovo viduryje ypatingos skubos tvarka Seime priimtos atitinkamos Vyriausybės inicijuotos įstatymo pataisos. Įprastas PVM tarifas centralizuotam šildymui siekia 9 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją