Premjeras Andrius Kubilius iniciatyvas įpareigoti ministrų kabinetą pradėti derybas dėl IAE antrojo bloko darbo pratęsimo yra pavadinęs „Pelenės darbais“, mat Vyriausybė turėtų derėtis dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES) stojimo sutarties sąlygų keitimo, o tam reiktų gauti visų ES šalių narių pritarimą.

„Aš tiesą sakant net neįsivaizduoju, kokia to įstatymo prasmė, nes pagrindinis įstatymo sakinys, jeigu teisingai prisimenu, prasideda, kad „Susitarus su ES vadovybe pratęsti elektrinės darbą iki 2012 m.“ Tai čia tas pats, kaip darbai Pelenei“, - anksčiau yra sakęs A. Kubilius.

Pasakoje pamotė Pelenei liepė pririnkti žiemą žibučių, t.y. padaryti neįmanomą darbą.

DELFI primena, kad J. Veselkos projektas numatė, kad jėgainės darbas, suderinus su ES institucijomis ir valstybėmis narėmis, galėtų būti patęstas iki 2012 m. liepos 1-osios.

Per 3 mėnesius nuo šio įstatymo įsigaliojimo Vyriausybei buvo siūloma parengti IAE antrojo bloko darbo pratęsimo pagrindimą ir jį pateikti ES atsakingoms institucijoms bei valstybėms narėms.

Taip pat siūlyta Vyriausybei įpareigoti IAE direktorių sudaryti sutartis su tiekėjais dėl branduolinio kuro pirkimo, kuris užtikrintų antro bloko darbą 2010 m. ir numatyti lėšas, reikalingas kuro pirkimui, bei kitoms reikmėms susijusioms su antro bloko darbo užtikrinimu 2010 m.

Seimas gegužės pradžioje buvo atsisakęs svarstyti „tvarkiečių" projektus dėl IAE antrojo bloko veiklos pratęsimo - Teisės ir teisėtvarkos komitetas buvo pripažinęs, kad projektai, kuriais siūlyta atidėti IAE, prieštarauja Konstitucijai.

Uždaryti jėgainę Lietuva įsipareigojo stodama į ES 2004 m. ir pasirašiusi stojimo sutartį. ES atominės jėgainės uždarymui yra skyrusi specialias lėšas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją