Antradienį papildomu paskirtas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) vienbalsiai priėmė sprendimą, jog AE įstatymo pataisų nuostatos nustatančios išskirtinę tam tikrų ūkio subjektų padėtį kitų ūkio subjektų atžvilgiu galimai prieštarauja ES teisės nuostatoms.

Tuo pačiu komitetas konstatavo, jog įstatymo nuostatos numatančios nacionalinio investuotojo dalyvavimą statant elektros energetikos sistemų jungtis, „galimai prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems teisinės valstybės ir teisinio aiškumo principams".

Pasak TTK pirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko, šis sprendimas grindžiamas tuo, jog įpareigojimas statyti elektros jungtis yra numatytas kitame Elektros energetikos įstatyme ir šis įpareigojimas numatytas vykdyti būtent „Lietuvos energijai".

Siūloma ginti vartotojų interesus

Seimo TTK, be to, suabejojo, ar šiuo metu AE įstatymo pataisose numatyti nacionalinio investuotojo tikslai taip pat galimai neprieštarauja Konstitucijos nuostatai, numatančiai, kad valstybė gina vartotojo interesus.

Atsižvelgiant į tai, komitetas pasiūlė pagrindiniam Seimo ekonomikos komitetui pataisyti Vyriausybės siūlomus projektus, įrašant, jog nacionalinis investuotojas – nacionalinė energetikos bendrovė, kurios veiklos tikslas „užtikrinti Lietuvos piliečiams ir ūkio subjektams elektros energijos patikimą tiekimą už ekonomiškai pagrįstą kainą, kuri skatintų šalies ūkio veiklą bei didintų konkurencingumą bei pastatyti atominę elektrinę Lietuvos Respublikoje".

Komiteto pataisose nurodoma, jog nacionalinis investuotojas įgyvendindamas savo veiklos tikslą socialiai atsakingai siekia naudos sau ir visiems savo akcininkams.

DELFI primena, jog Vyriausybės teiktose AE įstatymo pataisose pastarasis – naudos sau siekimo tikslas buvo įvardintas pagrindiniu.

Seimo TTK taip pat siūlo AE įstatyme įtvirtinti kai kurias nacionalinio investuotojo „Leo LT" įstatų projekto nuostatas. T.y., kad „bendrovė ir bendrovės organai turi veikti taip, kad bendrovei visada nuosavybės teise priklausytų ne mažiau kaip 2/3 „Lietuvos energijos", Rytų skirstomųjų tinklų ir Vakarų skirstomųjų tinklų akcijų ir balsų visuotiniame akcininkų susirinkime.

Galimai antikonstitucinės pataisos negali būti svarstomos

Seimo statutas numato, jog „ Seimo Pirmininkas neteikia svarstyti Seime įstatymų projektų, jeigu Teisės ir teisėtvarkos komitetas padaro išvadą, kad jie prieštarauja Konstitucijai".

Pasak TTK nario liberalcentristo Raimondo Šukio, jei pagrindiniu paskirtas Ekonomikos komitetas neatsižvelgs į TTK siūlymus, AE įstatymo pataisų nuostatos apskritai negali būti svarstomos Seime.

Tai teigė ir Seimo TTK pirmininkas Julius Sabatauskas. Tiesa, pastarasis pridūrė, jog Seime iki šiol būta atveju, kuomet nepaisant statuto normų Seimo TTK sprendimai dėl galimų prieštaravimų Konstitucijai buvo ignoruojami.

Tiesa, anot J.Sabatausko, tokius Seimo sprendimus paprastai vetuodavo prezidentas Valdas Adamkus.

Galimi prieštaravimai Konstitucijai gali būti taisomi ir besikreipiant į Konstitucinį Teismą. Jei į KT būtų kreiptasi viso Seimo vardu AE įstatymo galiojimas būtų sustabdytas iki kol KT priimtų savo nutarimą.

Seimas praėjusią savaitę pradėjo svarstyti AE įstatymo pataisas, pagal kurias nacionalinis investuotojas į atominę elektrinę būtų kuriamas ne "Lietuvos energijos", o naujos patronuojančios bendrovės pagrindu.

Valstybei šioje bendrovėje priklausytų 62 proc., VST valdančiai "NDX energijai" - 38 proc. akcijų.

Tolesnis pataisų svarstymas numatytas kitos savaitės Seimo posėdžiuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją