Įstatymai apsvarstyti ir priimti skubos tvarka. Pakeitimai turėtų įsigalioti iškart po to, kai juos pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais reguliatoriui – Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai – būtų suteikta galimybė gamtinių dujų kainų padidėjimą vartotojams išdėstyti per 5 metus, o ne perkelti iš karto. Be to, daugiau kaip 100 tūkst. vartotojų aptarnaujančios gamtinių dujų tiekimo įmonės turėtų kartą per metus (arba VERT pareikalavus) pateikti analizę ir siūlymus dėl dujų portfelio diversifikavimo tarp tiekėjų, sutarčių terminų, kainodaros formulių, taip pat pristatyti galimybes naudoti gamtinių dujų rinkos finansines ir kitas galimas priemones, padedančias valdyti tiekimo ir dujų kainų rizikas.

Už šio projekto priėmimą ketvirtadienį balsavo 75 Seimo nariai, prieš – 2, o 47 susilaikė.

Elektros energetikos įstatymo pakeitimais VERT būtų suteikta galimybė visuomeninio tiekėjo papildomą dedamąją prie elektros energijos persiuntimo paslaugos kainos buitiniams vartotojams išdėstyti ilgesniam laikotarpiui – iki 2027 metų pabaigos, o ne perkelti iš karto.

Taip pat norima pratęsti elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo terminą. Tai reiškia, kad visuomeninis tiekimas elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo buitiniams vartotojams būtų nutrauktas ne 2022 metų sausio 1 dieną, bet 2022 metų liepos 1 dieną.

Šiuo metu apie 500 tūkst. vartotojų iš antrojo etapo dar nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo. Nepriklausomus tiekėjus jau pasirinkusiems turėtų būti sudaryta galimybė sutarties įsigaliojimą pusmečiui nukelti.

Už pirmąjį Elektros energetikos įstatymo projektą balsavo 83 parlamentarai, prieš – 6, 25 susilaikė, už antrąjį pasisakė 69, prieš – 3, 37 susilaikė.

„Jeigu šis įstatymas nebus priimtas, tada visi likę vartotojai turėtų kelias savaites pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Ką siūlo Vyriausybė – šį terminą pratęsti. Nesuprantu, apie ką jūs čia postringaujate, kai sakote, kad kažkoks „savanoriškas“, – prieš balsavimą įspėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Energijos išteklių rinkos įstatymo pakeitimai leistų reguliuojamiems šilumos gamintojams dvišaliais kontraktais, o ne gamtinių dujų biržoje įsigyti daugiau negu 50 proc. dujų su sąlyga, kad dvišaliais kontraktais įsigyjamų dujų kaina neviršija vidutinės gamtinių dujų biržos kainos.

Už šio projekto priėmimą pasisakė 71 Seimo narys, prieš – 3, 33 susilaikė.

Galiausiai, už Šilumos ūkio įstatymo pakeitimus balsavo 70, prieš – 2, o 38 Seimo nariai susilaikė.

Energetikos ministerijos duomenimis, elektros kaina buitiniams vartotojams nuo sausio gali didėti maždaug penktadaliu, dujų kaina turintiems virykles – apie 20 proc., šildantiems namus – apie 30 proc. Pataisų nepriėmus, dujos turintiems virykles brangtų apie 50 proc., šildantiems namus – apie 80 proc.

VERT dujų ir elektros kainas vartotojams ketina nustatyti iki lapkričio pabaigos.

Nori ramių Kalėdų

Prieš balsavimą kalbėjęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kupčinskas ragino leisti gyventojams sprendimą dėl nepriklausomo tiekėjo padaryti kitais metais.

„Supratimo visuomenėje, kad būtina pasirinkti elektros tiekėją, kitus apsisprendimus atlikti, daugėja, bet jo nėra pakankamai. Man pačiam teko organizuoti susitikimus su gyventojais, suderinti juos su „Energijos skirstymo operatoriaus“ atstovais. Patikėkite – politikams nėra lengva prikviesti gyventojus į susitikimus, bet šį kartą salės būdavo pilnos.

Tai žmonėms rūpi tokie dalykai. Tik aišku, priimant sprendimus, norisi pasverti visus „už“ ir „prieš“. Be to, saulės elektrinių parkai ir bendrijos, dėl kurių priėmėme projektus praėjusiais metais, tikrai populiarėja. Dabar galima tik rezervuoti galimybę tapti dalininku saulės elektrinių bendrijose. Žmonės supranta, kad dabar, kaip ir kitose rinkose, jų apsisprendimai bus lemiami. Jie ieško tų sprendimų.

Andrius Kupčinskas

Kad reikia dar šiek tiek laiko – faktas. Kainų pikas pasiekė aukštumas, tačiau ateities sandorių prognozėse matome, kad pikai nusileis greitu metu. Jau galima kalbėti ir apie sausį. Tikiu, kad neturime užkrauti žmonėms didžiausios atsakomybės. Ir taip yra prieš Kalėdas rūpesčių dėl dovanų, o dabar užkrauti atsakomybę pasirinkti ir elektros tiekėją... Geriau ramiai tegul jie tai padarys po naujų metų“, – posėdyje sakė jis.

Vadina netoliaregišku

Savo ruožtu Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius sakė, kad siūlomi sprendimai daromi neapgalvotai ir paviršutiniškai.

„Pavadinčiau tai „parduodame ateitį vardan trumpalaikės politinės ir ekonominės naudos“. Vis dėlto reikia vertinti, kad kai kurie šiandien nėra elektros vartotojai, bet taps po 2 metų vartotojais. Tai reiškia, kad jie turės prisiimti tam tikrus finansinius įsipareigojimus dėl to, kad elektros energijos sektorius Lietuvoje šiuo metu yra valdomas blogai.

Algirdas Butkevičius

Pasakysiu paprastą pavyzdį – jei norite įsteigti saulės baterijas, kur kai kuriuose miestuose yra reikalavimas, kad fizinis vartotojas prisidėtų prie transformatorinės plėtros. Kalbu konkrečiai, turime atvejus netgi Vilkaviškio mieste. Lengvata yra 2,2 tūkst. eurų iš valstybės, prisijungimą moka fizinis asmuo 1,2 tūkst. eurų, o už transformatorinės plėtra žmogus turi susimokėti dar 4 tūkst eurų. Matome, kad per šiuos metus į energetikos plėtrą tikrai nebuvo investuojami pinigai, kas irgi būtų sumažinę elektros energijos gamybos ir perdavimo kaštus“, – sakė buvęs premjeras.

A. Butkevičiaus teigimu, reikėjo skirti papildomas kompensacijas žmonėms, kurių pajamos yra mažos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)