Energetikos ministerijos parengtomis pataisomis sudaromos teisinės prielaidos nuo rusiškos IPS/UPS sistemos (vadinamojo BRELL žiedo) atsijungti jau 2024 m. vasarį.

Viliamasi, jog parlamentui priėmus šiuos Elektros energetikos sistemos sujungimo su kontinentinės Europos elektros tinklais darbui sinchroniniu režimu įstatymo pakeitimus Lietuva turės dar vieną argumentą siekiant įtikinti Latviją ir Estiją sinchronizuotis su Europa kitąmet, o ne iki 2025 m. pabaigos.

Pataisas palaikė visi 128 balsavę Seimo nariai.

Ministerija siūlo teisiškai apibrėžti sinchronizacijos įgyvendinimą trimis etapais: iki 2024 m. užbaigti elektros sistemos saugumą didinančius projektus, po to – sistemos stabilumą didinančius projektus, galiausiai – rinkų integraciją užtikrinančius projektus.

Anot pataisų rengėjų, toks sinchronizacijos įgyvendinimo modelis leistų jai pasiruošti lanksčiai ir sparčiausiais terminais. Teigiama, jog paspartinus sinchronizaciją sumažėtų grėsmės Lietuvos energetikos sistemai ir nacionalinio saugumo interesams.

Projektas turėjo būti priimamas antradienį, tačiau balsavimas neįvyko jį boikotavus opozicijai. Opozicijos politikai balsuoti atsisakė nesulaukę vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pasiaiškinimų Konstituciniam Teismui nustačius, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.

Lietuva, Latvija ir Estija, kartu su Rusija ir Baltarusija, veikia bendroje elektros sistemoje, kuri centralizuotai valdoma iš Maskvos. Lietuva siekia sinchronizaciją įgyvendinti iki 2024 m. vasario – tam jau šį rugpjūtį Baltijos šalims būtina paskelbti apie planus nebepratęsti BRELL sutarties.

Aktyviai to siekianti Lietuva kol kas nesulaukė Latvijos ir Estijos pritarimo sinchronizuotis anksčiau.

Tikimasi, kad partnerius paskatins Gdansko instituto Lenkijoje atlikta elektros energetikos sistemos stabilumo studija. Ministerija trečiadienį pranešė, jog jos išvados patvirtino, kad susijungti su Europos elektros tinklais jau 2024 m. Baltijos šalims yra saugu.

Ruošdamasi atsijungimui nuo BRELL Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ dar balandį atliko izoliuoto elektros sistemos darbo bandymą, kurio metu šalies elektros sistema pirmąkart veikė savarankiškai. „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis ir D. Kreivys po bandymo patikino, jog jis įgyvendintas sklandžiai ir taip pat turėtų partnerėms įrodyti, jog sinchronizuotis kitąmet yra saugu.
Tokį bandymą prieš atsijungimą nuo BRELL dar turės atlikti visos Baltijos šalys kartu.