"Lietuvoje energetinei nepriklausomybei užtikrinti būtina turėti energetinių šaltinių įvairovę, ir dėl to, ko gero, niekas neabejoja. Todėl teoriškai iš principo Lietuvai būtų tikslinga likti atomine šalimi. Vertinant visą informaciją apie naujos AE projektą, tai be abejo, derybų medžiaga negalėjo būti viešinama, nors viešojoje erdvėje apie pagrindinius principus Vyriausybė, ko gero, galėjo kalbėti plačiau", - antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais S.Cirtautienė.

S.Cirtautienės teigimu, šiuo metu Seimui pateikta svarstyti išsami informacija apie naujos AE projektą.

"Kita vertus tam, kad žmonės ir visuomenė galėtų susidaryti objektyvią nuomonę, ši medžiaga, kaip žinia, yra suprantama daugiausia tik specialistams, todėl pačiai visuomenei, manytina, būtų naudinga koncentruota informacija, perteikiant esmę visiems, neturintiems specialių žinių, kad būtų galimybė sudaryti tą objektyvią nuomonę. Priešingu atveju, tas vakuumas viešojoje erdvėje suteikia galimybę tuo naudotis tiems žmonės, kurie dažniausiai siekia formuoti tokią nuomonę, kuri tikrai nėra naudinga Lietuvai ir žmonėms", - sakė patarėja.

D.Grybauskaitė interviu savaitraščiui "Veidas" teigė, jog dalies visuomenės nepritarimą ar pasipriešinimą naujos AE statyboms lemia ir Vyriausybės klaidos nepateikiant pakankamai informacijos.

Vyriausybė Seimui yra pateikusi kelių įstatymų pataisų projektus bei kitus dokumentus dėl naujos atominės elektrinės statybų Visagine. Jei Seimas juos priims iki birželio pabaigos, vėliausiai birželio 28-ąją planuojama pasirašyti koncesijos sutartį su Japonijos korporacija "Hitachi" dėl šio didžiausio per šalies istoriją - maždaug 16-18 mlrd. litų vertės - energetikos projekto.

Galutiniai investiciniai sprendimai turėtų būti priimti per kelerius artimiausius metus - iki 2015 metų pabaigos. Vyriausybė tikisi, kad elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)