Nors daugelio Vilniaus daugiabučių gyventojai sąskaitas gavo ne už 31 sausio dieną, o už keliomis paromis trumpesnį laikotarpį, į kurį neįėjo itin šaltos paskutinės mėnesio dienos, sostinėje yra namų, kuriuose šilumos suvartojimas, palyginti su pernykščiu sausiu, padidėjo 50-100 proc.

Kaip DELFI teigė „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas, šilumininkai tiek sostinėje, tiek kituose miestuose, privalo gyventojams taikyti nuo vasario padidėjusį šilumos tarifą ir už tas sausio dienas, kurios nebuvo įtrauktos į pirmojo šių metų mėnesio apskaitą. Esą šilumininkai bando aiškintis su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), kaip būtų galima išvengti tokių atvejų pasikartojimo.

DELFI taip pat skelbia oficialius šilumos suvartojimo duomenis Vilniaus daugiabučiuose už sausio mėnesį.

Šilumos suvartojimas išaugo daugiau kaip 1,5 tūkst. Vilniaus namų

„Vilniaus energijos“ DELFI pateiktais duomenimis, palyginti su pernykščiu sausiu, pirmąjį šių metų mėnesį šilumos suvartojimo augimas užfiksuotas 1,56 tūkst. sostinės namų.

47 namuose šilumos suvartojimas išaugo 30 proc. ar daugiau. 20-30 proc. daugiau šilumos suvartojo 79 daugiabučiai, 10-20 proc. šilumos suvartojimas augo 313 namų.

Didžioji dalis – 1,12 tūkst. namų – pasižymėjo iki 10 proc. išaugusiu šilumos suvartojimu.

Tuo tarpu šilumos suvartojimo mažėjimas, „Vilniaus energijos“ duomenimis, užfiksuotas beveik 2,5 tūkst. sostinės namų.

Mistinis šilumos suvartojimas – Žirmūnuose ir ne tik

Vilniaus savivaldybė jau aiškinasi, dėl ko lapkritį 507 Vilniaus pastatuose išaugo šilumos suvartojimas. „Vilniaus energijos“ statistikoje už sausio mėnesį taip pat netrūksta įspūdingų skaičių.

Ypač įspūdingi skaičiai užfiksuoti kai kuriuose Žirmūnų mikrorajono namuose.

Žirmūnų g. 126, kur tvarkosi šio namo savininkų bendrija, šilumos suvartojimas padidėjo 67 proc., tos pačios bendrojis prižiūrimame daugiabutyje Žirmūnų g. 128 – 65 proc. O Žirmūnų g. 86, kur šilumos punktą administruoja bendrovė „Asvis“, šilumos suvartota dvigubai daugiau nei pernai sausį.

Įspūdingų šilumos suvartojimo šuolių užfiksuota ir kituose mikrorajonuose. Štai Gelvonų g. 28, kur šeimininkauja bendrovė „Šilėja“, šilumos suvartota net 82 proc. daugiau.

Kaip šilumos suvartojimas pakito jūsų name? Savo daugiabutį „Vilniaus energijos“ pateikiamoje statistikoje galite surasti peržiūrėję šį dokumentą PDF formatu:

Sausis tapo vasariu

Kaip jau skelbėme, daugelyje sostinės ir kitų šalies miestų daugiabučių šilumos skaitiklių duomenys sausį surinkti keliomis dienomis anksčiau nei įprasta. Dėl to atitinkamai sumažėjo ataskaitinis laikotarpis, o sykiu – ir sąskaitos, kadangi į daugeliui gyventojų išrašytas sąskaitas neįskaičiuotos paskutinės sausio dienos, pasižymėjusios itin žemomis temperatūromis.

„Nurašydami skaitiklių rodmenis, kaip ir visi Lietuvos šilumos tiekėjai, vadovaujamės Energetikos inspekcijos nurodymu sąskaitas pateikti už ne didesnį nei 30 dienų laikotarpį“, - sakė N. Mikalajūnas.

Pasak jo, šilumininkai negali paskaičiuoti, kiek sąskaitas sumažino daugelyje namų „sutrumpintas“ sausis, kadangi „Vilniaus energijai“ ir kitoms įmonėms uždrausta naudoti nuotolines šilumos skaitiklių nuskaitymo sistemas.

„Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas patvirtino, kad tos dienos, kurios nebuvo įtrauktos skaičiuojant sąskaitas už sausį, vasario sąskaitose atsidurs kartu su padidėjusiu šilumos tarifu.

„Už šilumos suvartojimą paskutinėmis sausio mėnesio dienomis, kurios atsispindės vasario mėnesio sąskaitose, teks mokėti pagal vasario mėnesio kainą. Šilumos kaina keičiasi praktiškai kas mėnesį. Tai yra ne tik Vilniuje, bet visoje Lietuvoje opus klausimas“, - sakė N. Mikalajūnas.

Anot jo, šiuo metu bandoma aiškintis su valstybės įstaigomis dėl tokio dienų „perkėlimo“ mechanizmo.

„Klausimas, kaip šią problemą spręsti, turėtų būti teikiamas Energetikos inspekcijai, VKEKK ir kitoms atsakingoms institucijoms, kurios reguliuoja šilumos tiekėjų darbą. Laukiame nurodymų ir vadovausimės mums nustatyta tvarka. Verta paminėti, kad šio sausio atveju kalba eina apie keliasdešimt centų kiekvienoje sąskaitoje, tokia pat situacija yra visoje šalyje“, - pridūrė N. Mikalajūnas.

Šilumos pagamino tiek pat

„Vilniaus energijos“ duomenimis, per sausį į sostinės šildymo sistemą patiekta 345 tūkst. Mwh šilumos energijos – tai 0,4 proc. mažiau nei praėjusių metų pirmą mėnesį.

Anot N. Mikalajūno, tai tik įrodo, kad už pokytį šilumos sąskaitose vilniečiai pirmiausiai turi „dėkoti“ gamtinių dujų tiekėjams. Mat dujų kaina šiemet sausį sudarė 1363 Lt už tūkstantį kubinių metrų – 431 Lt daugiau nei prieš metus.

Palyginti su 2011 m. gruodžio mėnesiu, šilumos Vilniuje sausį suvartota 12 proc. daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją