„Būkite atsargūs ir gerai paskaičiuokit, ar jums apsimokės“, – skamba perspėjimai internete.

„Delfi“ susisiekė su Robertu (vardas pakeistas, redakcijai žinomas), kad jis papasakotų savo situaciją su Panevėžio rajone įrengta 10 kW galios elektrine. Vyras turi sukaupęs 4000 kWh, už kuriuos jau atidavė 12 proc. ESO.

„Neaiškumų yra pereinant iš trečio plano į pirmą ar netgi į antrą planą – išeina, kad mokame antrą kartą. Norėjau tą dalyką pasitikslinti ir man ESO patvirtino, nors realiai tokios konkrečios informacijos ir nėra. ESO parašė komentarą – „neperskaičiuojamas kiekis“. Kaip suprasti?“, – teiraujasi vyras.

Sąvokos dviprasmybė sukėlė abejonių

Primename, kad gaminantys vartotojai už pasinaudojimą tiklais („pasaugojimą“) moka pagal vieną iš trijų variantų (formaliai yra ir ketvirtas, bet jo kol kas niekas nesirenka, todėl neaptarsime):

  • I – už atgautą elektrą (Eur/kWh)
  • II – už leistiną generuoti galią (Eur/kW/mėn.)
  • III – pagamintos elektros energijos dalimi (proc.)
Pastarasis variantas brangsta nuo 12 proc. šiemet iki 33 proc. kitais metais. Todėl ir kilo diskusijų, ar verta pereiti iš ypač populiaraus šiemet trečiojo plano į kurį nors kitą, ir kas nutiktų tai padarius.
Saulės elektrinė

Robertas suprato situaciją taip, kad jau sumokėjus pagal trečiąjį planą ir perėjus prie pirmojo, jis faktiškai susimokės du kartus. Tai yra, jau atidavęs 12 proc. dabar dar sumokėtų po 7 centus už kWh (pagal naują pirmo varianto įkainį).

„Kaip suprantu esmę: naudodamas trečią planą tu atsiskaitai iš karto už pateiktą tinklams energiją 12 proc., o pirmas planas – atsiskaitai tik tada, kai susigrąžini iš tos pateiktos, kas pas tave buvo pasaugojimui“, – svarstymus tęsia Robertas.

Socialiniuose tinkluose esama ir daugiau identiškų klausimų, vienas vartotojas, pavyzdžiui, svarsto, kad susidaro „dvigubas apmokestinimas“.

Trumpai tariant, Robertas suprato situaciją teisingai – jeigu nuo sausio 1 dienos būtų pasirinkęs pirmą planą, būtų sumokėjęs antrą kartą. Tad jam vertėtų likti su trečiu variantu ir išnaudoti sukauptą elektrą, ir tik pavasarį svarstyti apie plano keitimą. Tai patvirtina ir ekspertų komentarai.

„Jeigu jie turėjo prikaupę trečiame plane, tai dabar tikrai neapsimoka keisti, nes jeigu keis į pirmą planą, tai, galima sakyti, sumokės antrą kartą, nes nuo sausio 1 dienos, kurie susigrąžins elektrą, mokės po 7 centus su trupučiu už kilovatvalandę, nors iš principo jie jau atsiskaitę, atidavę „natūra“, – „Delfi“ komentavo Elektrą iš saulės gaminančių vartotojų asociacijos (EISGVA) valdybos pirmininkas Vytautas Milėnas.

„Jeigu leidžia galimybės, jiems geriausia tą planą pasikeisti kovo mėnesį, kad jis įsigaliotų nuo balandžio 1 dienos, nes kovo 31 dieną anuliuojama ir skaičiavimas prasidės iš naujo. Juo labiau, kad sausį, vasarį ir iš dalies kovą elektrinės beveik nieko nepagamina, o 33 proc. jiems reikės mokėti ne nuo to, kas sukaupta, o ką pagamins per sausį, vasarį ir kovą“, – sako ekspertas.

Inverteris

Operatorius: tokia pati logika taikoma ir atvirkštiniu atveju


„Delfi“ kreipėsi į bendrovę „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) išaiškinimo, ką reiškia „neperskaičiuojamas“ ir ar tiesa, jog skubotai padarytas sprendimas reikš, kad teks sumokėti du kartus.

ESO komentuoja, kad konsultantas Robertui suteikė tikslią informaciją.

„Gaminantis vartotojas kiekvieną mėnesį už naudojimosi tinklais paslaugą moka pagal pasirinktą atsiskaitymo būdą, tai yra, kuris galioja tą mėnesį, o atsiskaitymo būdo keitimo metu iki tol sukauptas energijos kiekis nėra perskaičiuojamas.

Pasirinkus trečią atsiskaitymo būdą (atsiskaitymas elektros energijos dalimi), kaip numatyta atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme, klientas moka dalimi tą mėnesį į tinklus patiekto elektros energijos kiekio. Pasirinkus pirmą atsiskaitymo būdą (atsiskaitymas už atgautą energijos kiekį) yra mokama už per tą mėnesį iš tinklų paimtą elektros energijos kiekį, kuris anksčiau buvo patiektas į tinklus“, – rašoma atsakyme.

Todėl, pasak operatoriaus, vasarą turėjus trečią atsiskaitymo būdą, didelės generacijos metu kaupiant į tinklą patiektą energijos kiekį jo yra sukaupiama 12 proc. mažiau (tai yra, ši dalis sumokama už „pasaugojimą“).

O žiemą, mažos generacijos ir didesnio vartojimo metu, kai yra išnaudojamas per vasarą sukauptas energijos kiekis, liekant su tuo pačiu trečiu atsiskaitymo būdu nieko papildomai nebūtų mokama – einamąjį mėnesį į tinklus beveik nieko nėra pateikiama, tad ir nėra už ką mokėti minėtų 12 proc. arba 33 proc. (pagal naujus įkainius). Apie tai savo komentare kalba ir V. Milėnas.

„Jeigu žiemą, turint sukauptą kiekį, atsiskaitymo būdas yra pakeičiamas iš trečio į pirmą, tuomet einamojo mėnesio metu klientas turi mokėti ir už per tą mėnesį atgautą elektros energijos kiekį“, – priduria ESO.

Operatorius atkreipia dėmesį, kad ta pati logika yra taikoma ir atvirkštiniu atveju – sukaupus elektros su pirmu atsiskaitymo būdu žiemą pasikeičiant į trečią atsiskaitymo būdą – tokiu atveju klientas už naudojimosi tinklais paslaugą sumoka mažiau.

„Tuo didelė klientų pasinaudojo prieš metus stipriai atpigus trečio atsiskaitymo būdo įkainiui – tuomet apie pusė gaminančių vartotojų perėjo į trečią atsiskaitymo būdą“, – sako ESO, turėdamas omenyje, kad 2022 metais trečiasis būdas kainavo 33 proc., šiemet pigo iki 12 proc., o kitąmet brangs iki 33 proc.

„Delfi“ papildomai perklausus, ar formuluotė „nėra perskaičiuojamas“ reiškia būtent tai, kad: nėra vartotojui grąžinami tie paimti 12 procentai nuo generacijos, perskaičiuojant vartotojui į didesnį sukauptą kiekį, tai yra, jeigu dabar jis turi 4000 kWh, tai pasikeitęs planą iš III į I, turės būtent 4000 kWh, tačiau mokės už jas jau eurais, – ESO atsakė teigiamai.

„Taip, teisingai. Čia svarbu suprasti, kad naudojimosi tinklais mokestis yra taikomas kiekvieną mėnesį toks, kokį gaminantis vartotojas yra tą mėnesį pasirinkęs. Jeigu atsiskaitymo būdo keitimo metu sukauptas energijos kiekis ir/ar anksčiau sumokėta pinigų suma (pvz. keičiant iš pirmo atsiskaitymo būdo į antrą) būtų perskaičiuojami, tuomet būtų sukuriamos galimybės išvengti naudojimosi tinklais mokesčio“, – komentuoja operatorius.

Pataria įvertinti plano keitimo laiką


Naudojimosi tinklais mokestis yra sukurtas taip, kad klientas naudotųsi visą saulės generacijos sezoną – todėl perskaičiavimas esą reikštų atsiskaitymo būdų taikymą atgaline data, kas sugriautų dabartinį modelį, ir visą sąskaitybos procesą dar labiau apsunkintų, priduria bendrovė.

„Todėl klientams visuomet rekomenduojame įsivertinti, kada geriausia keisti gaminančio vartotojo atsiskaitymo būdą, – nemažai daliai klientų geriausia būtų palaukti porą mėnesių ir pasikeisti atsiskaitymo būdą pavasarį, kai pradės grįžti saulė, ir po žiemos bus išnaudotas iki šiol sukauptas energijos kiekis.

Tik šioje vietoje reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kada paskutinį kartą buvo keistas atsiskaitymo būdas – jį galima keisti ne dažniau kaip kas 12 mėnesių“, – sako bendrovė.

Pasiteiravus, ką daryti Robertui, kuris turi sukaupęs 4000 kWh, operatorius paaiškino, kad šiam klientui 33 proc. įkainis bus taikomas tik tam elektros energijos kiekiui, kuris bus pateiktas į tinklus sausio ir vėlesniais mėnesiais.

„Tai reiškia, kad nekeičiant atsiskaitymo būdo, dėl itin mažos generacijos iš saulės žiemos mėnesiais, klientas iki pavasario (t.y. iki grįžtančios generacijos) šio įkainio išaugimo nepajaus“, – sako operatorius.

Robertas sako, kad trečias variantas išpopuliarėjo, nes 12 proc. energijos atidavimas „išeina pigiai, daug neatiduodi“.

„Jeigu turi šiek tiek galingesnę elektrinę negu yra tavo poreikis, tu realiai naudojiesi nemokamai. Turime pasistatę šiemet elektrinę nuo vasaros ir mūsų sąskaitos yra nulis, tai labai džiugu“, – sako pašnekovas.

Jis pats teigia, kad vis tiek liks su trečiu planu, bet norėjo išsiaiškinti, kaip veikia sistema.

„Kitais metais nežadame, kad kažkas labai keisis, tai mes ir liksime prie to trečio. Viskas priklauso nuo momentinio suvartojimo“, – sako jis.

Apie pasikeitusius „pasaugojimo“ įkainius plačiau rašoma ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)