Vandalų ieškoti tarp savų?

Augant šilumos kainai jos tiekėjams ir prižiūrintiesiems namų šilumos punktus pirmą kartą teko susidurti su didesniais nusikaltimais šilumos punktuose.

Praėjusį penktadienį Panevėžio butų ūkio bendrovės darbuotojai atvyko atlikti planinį patikrinimą į vieną Dainavos gatvės daugiabutį ir ten aptiko nusiaubtą šilumos punktą. Pasak bendrovės direktoriaus Gintaro Ruzgio, buvo ne tik dingusi dokumentacija, būtina tokiuose punktuose – schema, žurnalas ir kiti, bet ir suniokoti prietaisai.

G. Ruzgys teigė prisimenantis ir anksčiau buvus panašių nusikaltimų, tačiau tai tebūdavę smulkios vagystės iš šilumos punktų – paprastai ilgapirščiai priglausdavo nedidelius, lengvai išimamus ir pavojaus nekeliančius prietaisus.

„Tokių atvejų kaip dabar, kad būtų sugadinti prietaisai, nebuvo“, – tikina G. Ruzgys ir pastarąjį atvejį vadina vandalizmu.

Kodėl ir kam užkliuvo daugiabučio šilumos punktas, dar nėra aišku. Tikimasi, jog kaltininką ir tai padaryti paskatinusius motyvus nustatys policijos pareigūnai. Tačiau Panevėžio butų ūkio vadovas spėja, kad kažkas taip išliejo pyktį ant šilumos tiekėjų – toks žingsnis galėjęs būti reakcija į gautas už praėjusį mėnesį dideles šilumos sąskaitas.

Kad nuniokoti šilumos punktą galėjo pašaliniai asmenys, pavyzdžiui, benamiai, G. Ruzgys nemano: užraktas gana patikimas, jam būtinas specialus raktas. Tačiau jį pavyko kažkaip atkrapštyti.
„Pašaliniam asmeniui tikimybė patekti į specialias patalpas gana maža“, – vis dėlto įsitikinęs jis.
Juolab kad, jei bendrija pageidauja, šilumos punkto raktą turi ir jos atstovas. „Patalpos priklauso bendrijai ir į jas gyventojai turi teisę patekti“, – aiškina G. Ruzgys.

Nusukdavo dalį šilumos

Suniokotas prietaisas Dainavos gatvės namo šilumos punkte priklauso „Panevėžio energijai“, taigi būtent bendrovei padaryta 430 litų siekianti žala. Kas ją atlygins, jeigu kaltininko rasti taip ir nepavyks, neaišku. Vis dėlto G. Ruzgys neigė, kad tai bus perkelta ant to namo gyventojų pečių.
„Namo gyventojai niekuo dėti“, – patikino Butų ūkio direktorius. Jo manymu, beveik puspenkto šimto litų naujam prietaisui teks sukrapštyti arba jo vadovaujamai įmonei, arba „Panevėžio energijai“, arba išlaidos bus padalytos – tą įmonės išsiaiškins tarpusavyje.

Panevėžyje dar nebuvusi situacija, G. Ruzgio teigimu, jau apsvarstyta įmonės vadovų pasitarime ir sutarta atidžiau stebėti šilumos punktų užraktus. Tuo labiau kad pastarosiomis dienomis tai ne pirmas nerimą keliantis atvejis: viename Ukmergės gatvės daugiabučių šilumos punktų aptiktas savavališkas šilumos grobstymas.

G. Ruzgio teigimu, praėjusį šeštadienį „Panevėžio energijos“ darbuotojai jiems pranešė apie aptiktus duomenų neatitikimus. Nuvykus abiejų įmonių darbuotojams, nustatytas šilumos grobstymo faktas. Pastaruoju atveju, Butų ūkio vadovo įsitikinimu, turėtas šilumos punkto raktas. Dabar ir šią istoriją narplioja teisėsaugininkai.

Bendrovės „Panevėžio energija“ technikos direktorius Petras Diksa pasakojo, kad įmonės darbuotojai apskaitos prietaisų duomenis gali nuskaityti ir neužeidami į name esantį šilumos punktą – ką rodo apskaitos prietaisai, nuskaitoma nuotoliniu būdu. Pasak jo, įmonės darbuotojai tokiu būdu paprastai stebi, ar išlaikomi reikiami parametrai, ar normaliai veikia apskaitos prietaisai – norima kuo anksčiau užfiksuoti gedimą. Atliekant tokius darbus, pastebėta, kad viename Ukmergės gatvės namų šilumos punktų pasikeitė parametrai.

Nuvykus patikrinti į patį punktą, pasak P. Diksos, rasta, kad pritaikius nelegalias priemones, nebuvo galima užfiksuoti šilumos kiekio, patenkančio į namą. Kitaip tariant, sudaryta nauja jungtis, leidžianti neapskaityti į namą patenkančios šilumos.
Manoma, kad tai truko apie mėnesį ir ne visą parą – maždaug nuo 18 iki 21 valandos. Vėliau vėl viskas buvo atstatyta į savo vietas. P. Diksa pasakojo, kad per tą laiką galėjo būti neapskaityta apie 10–15 procentų šilumos. Padaryta žala – apie 3 tūkstančius litų.

Nesuprantantis nagų nekišo

Įtarimų, kas taip galėjo pasielgti, įmonė turi, tačiau P. Diksa tikino nenorintis jų atskleisti – viską aiškinasi policija. Tačiau „Panevėžio energijos“ vienas vadovų neabejoja: taip pasielgė ne bet kas, o specialų išsilavinimą ir kvalifikaciją turintis žmogus. Mat neišmanėliui bandant ką nors padaryti šilumos punkte, gali kilti daug bėdų – tai pavojinga.

Jis neabejojo, kad šiuo atveju siekta už šildymą mokėti mažiau. Tačiau to, P. Diksos įsitikinimu, taupymu vadinti negalima – tai esą būtų tas pats, kas nuėjus į parduotuvę ir pavogus duonos pasakyti „sutaupiau“.

„Sutaupyti yra civilizuotų būdų. Taip niekas netaupo – taip vagia“, – sakė jis.
Pasiteiravus, ar galėjo visas namas žinoti apie šilumos grobstymą, P. Diksa manė, kad ne.
„Visas namas nedarė, darė – vienas žmogus“, – sakė jis.
Dabar gi įmonės darbuotojai ėmėsi griežtesnės šilumos punktų kontrolės – kad paskui nebereikėtų aiškintis, kas kaltas.

Beje, šilumos tiekėjams Panevėžyje tenka susidurti su „gudručiais“, norinčiais išvengti didesnių sąskaitų ir bandančiais suklastoti butuose esančių skaitiklių rodmenis. Tačiau tokių yra labai mažai – nesiekia nė vieno procento. Tuo labiau kad tokią veiklą nėra lengva ir nuslėpti – anot specialistų, visada lieka pėdsakų.