Šiuo metu pirmosios grupės vartotojams (naudojantiems dujas maistui ruošti ir suvartojantiems iki 300 kubinių metrų per metus) dujų kaina siekia 1,29 euro už kubinį metrą (su PVM), nuo balandžio jos kainuotų 1,05 euro.

II ir III grupės vartotojams dujos kainuoja, atitinkamai, 0,83 ir 0,79 euro. Šioms grupėms kaina taip pat mažėtų po 24 centus iki 0,59 ir 0,55 euro už kubą. Pastoviosios tarifo dalys nesikeistų, pažymoje skelbia Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Visi tarifai pateikiami šioje lentelėje:

Įprastai dujų tarifai peržiūrimi kas pusmetį.

„Matydami, kad kainas galima sumažinti jau dabar, nelaukiant liepos 1 dienos, inicijavome pokalbius su VERT ir su „Ignitis“. Paraleliai parengėme tam reikalingus teisės aktus.

Kol kas sutarėme, jog kaina galėtų mažėti bent 20 procentų nuo dabartinės. Tai pavyks įgyvendinti jau nuo balandžio mėnesio“, – socialiniame tinkle yra skelbęs energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Delfi“ klausė VERT, ar pastaruoju metu vykę dažnesni perskaičiavimai taps norma. Reguliuotojas sakė, kad tam reikėtų teisės aktų pakeitimų, tačiau taip būtų suteikta daugiau galimybių tarybai, kai kyla didesnių pokyčių didmeninėje rinkoje.

„Ilgalaike prasme, mūsų manymu, būtų reikalingi įstatymų pakeitimai, tiek gamtinių dujų, tiek elektros energijos sektoriuje. Mūsų vertinimu, būtų galima peržiūrėti egzistuojančius įstatymus suteikiant daugiau lankstumo reguliuotojui, esant didesniems kainų pokyčiams, dažniau peržiūrėti tarifus“, – sakoma komentare.

Energetikos ministras teigia, kad per pavasario sesiją Seimui bus teikiamos įstatymų pataisos, kuriomis reguliuotojui būtų leidžiama lanksčiau ir greičiau peržiūrėti dujų kainas, skelbia ELTA. Dabar gi, peržiūrėjus tarifus pagal rinkos kainas, pokyčiai gali įsigalioti tik po 30 dienų (todėl sprendimai šį kartą priimami iki kovo, kad liktų mėnuo iki balandžio).

„Kodėl įsigalios tik balandžio 1 dieną? Taip yra dėl to, kad labai aiškiai užfiksuotos datos, kada tai turi būti padaryta – 30 dienų po sprendimo. Ir mes dabar rengiame įstatymą, pagal kurį mes išimsime tas 30 dienų. Vėl gi, reikia sulaukti Seimo sesijos“, – žurnalistams yra sakęs D. Kreivys.

Jis sakė, jog dujų kaina rinkoje gerokai nukritusi ir labai tikėtina, kad tokia ji išsilaikys visus šiuos metus.

VERT skelbia, kad bendrovė „Ignitis“, įvertinusi ateities sandorių Nyderlandų TTF gamtinių dujų biržoje prognozę, atsižvelgdama į galiojančiose gamtinių dujų pirkimo‒pardavimo sutartyse nustatytas tiekimo formules, nurodo, jog prognozuojama vidutinė svertinė 2024 metų balandžio-birželio mėn. gamtinių dujų pirkimo kaina yra 29,039 euro už MWh, – 39,10 proc. mažesnė už dujų kainą, įskaičiuotą į 2024 metų I pusmečio tarifą (47,684 euro už MWh).

Šiuo metu dujų kaina TTF taške nukritusi į žemiausią tašką per beveik trejus metus ir siekia apie 24 eurus už MWh.
Elektra

VERT trečiadienį turėtų paskelbti ir apie tai, kad nuo balandžio mažėja visuomeninio elektros tiekimo kaina buitiniams vartotojams. Ji sumažėja pakoregavus skirstymo dedamąją ir taip pradedant grąžinti beveik 160 mln. eurų bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) gautą permoką. Atitinkamai, cento dalimi mažėtų ir reguliuojama elektros kainos dalis nepriklausomo bei garantinio tiekimo vartotojams.

Visuomeninis tiekimas užtikrinamas maždaug pusei milijono vartotojų, kurie sunaudoja mažiausiai elektros ir kurie nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo. Pavyzdžiui, kalbant apie populiariausią „Standartinį“ planą, vienoje laiko zonoje jo tarifas keisis nuo 21,9 cento iki 21,4 cento už kWh, tai yra -0,5 cento pokytis.

Visuomeninio tiekimo esamų ir planuojamų patvirtinti tarifų lentelė (VERT):

Visuomeninis tiekimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)